Hírek

2017.01.20. 18:42

Szén-monoxid riasztók ajándékba

Tapolca - Összesen több, mint százezer forint értékben tíz szén-monoxid riasztó berendezést adott ajándékba a Kéményseprők Országos Szakszervezete a város önkormányzatának pénteken.

Tóth B. Zsuzsa

A szakszervezet elnöke, Vámos Csaba az átadás során elmondta, hogy megrendülten értesültek a január eleji tapolcai tragédiáról, ebben az évben hazánkban ez volt az első halálos kimenetelű mérgezés.

- Ezen a télen viszont a tapolcai a 19. tragikus végű eset ebben a fűtési szezonban. Szinte fel sem tudtunk ocsúdni a tavaly évi végi tragédiából, amely során Szadán két kislány vesztette életét, már megtörtént a tapolcai tragédia. Bízunk benne, nem lesz több ilyen eset. Úgy éreztük, mi, akik munkánk révén a csendes gyilkos, a szén-monoxid mérgezése ellen is küzdünk, ezzel az ajándékkal is próbáljuk demonstrálni, hogy milyen rohamosan megnőtt ezeknek a baleseteknek a száma. Úgy döntöttünk, hogy a kéményseprők jótékony célú rendezvényének bevételét a megelőzésre fordítjuk, riasztó készülékeket vásárolunk belőle. Ahol ilyen tragédia történik, oda ellátogatunk, hogy így segítsünk.

A Kéményseprők Országos Szakszervezete elnöke, Vámos Csaba adta át a szén-monoxid riasztókat Dobó Zoltán polgármesternek

Fotó: Tóth B. Zsuzsa

Számunkra érthetetlen és elfogadhatatlan, hogy a kormányzat a gázkémények ellenőrzését a korábbi évi egy alkalomról két évenkénti egy alkalomra ritkította. Kötelességünk megvédeni a lakosságot, küzdünk azért, hogy mindenki megfelelő kéményseprő ipari szolgáltatást kapjon. A balesetek összefüggenek ezzel is, sőt, a katasztrófavédelem is elismeri, hogy sokszor nem a kémény okozza a problémát, hanem a tüzelőberendezés nem megfelelő műszaki állapota. Csakhogy azt szintén mi vizsgáljuk – mondta Vámos Csaba, hozzátéve, hogy közel kétszázezer életveszélyes kémény van hazánkban, ez ellen pedig tenni kell mielőbb.

Dobó Zoltán polgármester annyit tett hozzá az elhangzottakhoz, hogy szomorú apropója van az átadásnak, hiszen a közelmúltban a városban egy két emberéletet követelő tragédia történt, amely tönkretette egy család életét.

- Nagy lelkű a felajánlás, amelyet köszönünk. Biztos vagyok benne, hogy a lehető legjobb módon tudjuk hasznosítani a felajánlást például azon városi intézményekben, ahol a legtöbben tanulnak, vagy dolgoznak, ahol a legnagyobb szükség van rá. Az elmúlt héten bebizonyosodott, hogy nem tudunk eleget beszélni a szén-monoxid mérgezés veszélyeiről – mondta Dobó Zoltán és Rig Lajos országgyűlési képviselővel együtt átvette a riasztókat, valamint a két szerencsét hozó gombot. Rig Lajos reményét fejezte ki, hogy a gomb a választókerületnek is szerencsét hoz.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a veol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!