Hírek

2017.07.30. 13:51

Szent Anna, a Veszprémi Főegyházmegye védőszentjének ünnepe

Veszprém Szent Annáról, a Veszprémi Főegyházmegye védőszentjéről a Szent Mihály Bazilikában ünnepi szentmisén emlékeztek meg.

Napló

A Veszprémi Főegyházmegye székhelyén minden évben ünnepi programokkal készülnek Szent Anna ünnepére. Idén az elmúlt pénteken emlékeztek meg Szent Annáról, aki a nagyszülők védőszentje is. Márfi Gyula érsek mutatott be szentmisét Nagy Károly apát, kanonok plébánossal, Felker Zsolt káplánnal, valamint Ebele Ferenc és Lőrinczy Ferenc nyugalmazott plébánosokkal a Szent Mihály Bazilikában, amely idén is zsúfolásig telt a nagyszülőkkel.

Július 26-a Szent Anna és Szent Joachim, Jézus nagyszüleinek ünnepnapja. Az Újszövetségben semmilyen utalást nem találunk Szűz Mária szüleire. Tiszteletük forrása az apokrif írások, elsősorban Jakab elő-evangéliuma. Itt olvashatjuk, hogy Mária édesanyját Annának, apját Joachimnak hívták. A két név jelentése figyelemre méltó. Anna annyit jelent, hogy kegyelemmel áldott, Joachim pedig: Isten megvigasztal. Ünnepük a XII-XIV. században terjedt el Európában. Szent Anna többek között a betegek, szenvedők, szegények és az üldözöttek védőszentje.

A szentmisén szentbeszédében a főpásztor Szent Annáról beszélt, aki a hagyomány szerint idős korban vállalta a gyermeket, sok-sok imádság és böjt gyümölcseként. Hangsúlyozta, a nagymamáknak, édesanyáknak fontos, hogy imádságra tanítsák a gyermekeiket. Az imádság nem idő, hanem szív kérdése. Amikor valakivel időt töltünk együtt, a legtöbbet adjuk neki, önmagunkat. Nem valamit, hanem valakit és ez mindennél többet jelent. Szent Annának volt ideje a férjére és a lányára. Ezért is választotta ki az Úristen az ő leányát, Máriát, hogy a Megváltó édesanyja legyen. Szent Anna példájaként nekünk is hinnünk kell abban, hogy magunknál jobb embereket nevelhetünk, ha bízunk benne és mindent megteszünk, ehhez pedig kérjük Isten kegyelmét- mondta a főpásztor.

A szentmise végén Szent Anna ereklyéjével körmenetben áldotta meg a főpásztor a jelenlevőket. A szentmise után Rauscher Géza és Sipos Balázs adott koncertet.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a veol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!