Hírek

2012.11.08. 17:59

Szentgáli hulladéklerakó - A Jobbik szerint ablakon kidobott pénz

Veszprém – A Jobbik reméli, lesz büntetőjogi felelőse annak, hogy a meg nem valósult szentgáli hulladéklerakó területéért összességben 281 millió forintot fizetett ki Az Észak-balatoni Regionális Szilárdhulladék-kezelési Önkormányzati Társulás még 2003-ba.

Halmos György

Erről Kovács Rajmund, a párt veszprémi elnöke beszélt csütörtöki sajtótájékoztatóján. Mint arról beszámoltunk az ügyben nyomozás indult a megyei főkapitányságon a politikus augusztusban tett feljelentése nyomán. Hangsúlyozta, hogy a 158 település szemétgondját megoldani hivatott területre a 43 millió forintos vételár mellett további 238 millió forintot fordítottak. Később kiderült, a terület nem alkalmas hulladéklerakó építésére, így a depónia céljaira elköltött 281 millió forint nagy része ablakon kidobott pénz - fogalmazott. Az a terület akkor is birkalegelő volt, most is az. A veszprémi önkormányzat 2010-ben kivizsgálta az esetet, de nem talál olyan személyt, akit felelősségre lehetett volna vonni, így nem tettek feljelentést – közölte. Hozzátette: nem meglepő, hogy a Fidesz-KDNP nem akart az ügy végére járni Veszprémben, országos szinten sem történt meg az elszámoltatás.

Kepli Lajos, a párt országgyűlési képviselője arról beszélt, hogy a parlament ismételten tárgyalja a hulladékgazdálkodásról szóló törvényt, amit a köztársasáig elnök küldött vissza. A Jobbik támogatta a törvényjavaslatot, aminek fő oka az volt, hogy a települési hulladékszállító cégeknél kötelezővé tette az állami, vagy önkormányzati többséget - ismertette. A parlamenti vitával a párt előtt új lehetőség nyílik, hogy hangoztassák érveiket például azzal kapcsolatban: a lakossági nem veszélyes hulladékot lehessen felhasználni energetikai célokra. Ezzel távhőt és elektromos áramot lehetne a jelenleginél olcsóbban előállítani, illetve megspórolható a lerakás jelentős költsége. Nyugat-Európában a hulladék mindössze néhány százalékát teszik lerakóba, a nagy részét újrahasznosítják, vagy energiát nyernek belőle – közölte.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a veol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!