Hírek

2017.07.19. 18:09

Szép volt, Eszter! - Pápai diáklány az aranyérmes ifjú fizikusaink között

Pápa – A Nemzetközi Ifjúsági Fizikatornáról tavaly ezüst-, idén aranyéremmel tért haza Varga-Umbrich Eszter, aki a válogatott tagjaként szeretné jövőre is képviselni hazánkat.

Laskovics Márió

Negyedik helyezettként aranyérmet szerzett a középiskolásokból álló magyar fizika-válogatott múlt kedden a Szingapúrban, harminc ország részvételével megrendezett Nemzetközi Ifjúsági Fizikatornán. A csapatban ott volt a négy budapesti tag mellett egyetlen vidékiként a pápai Varga-Umbrich Eszter, a Pápai Református Kollégium Gimnáziuma (Refi) diákja is, akit élményeiről kérdeztünk.

Mint megtudtuk, a Bánóczki Tímea, Nagy Balázs Norbert, Varga-Umbrich Eszter, Svastits Áron, Szakály Marcell összetételű csapatot az Eötvös Loránd Tudományegyetem Anyagfizikai Tanszéke válogatta össze egy többfordulós verseny során, végül a legjobbakat küldték ki Szingapúrba, három felkészítő tanárral. Eszter a felkészülés során fél évig heti két nap járt vonattal Budapestre. Mint mondta, megérte a sok fáradság, az előkelő helyezéssel egy álom vált valóra.

Varga-Umbrich Eszter, nyakában a Nemzetközi Ifjúsági Fizikatornán aranyéremmel 
Fotó: Laskovics Márió

A tíznapos világversenyen diákjaink szelektív fizika „csatákban" mérték össze tudásukat, két véletlenszerűen kisorsolt másik országgal. Ezekben elég nagy szerepe volt a véletlennek, meséli a Refis nebuló, mert nem a csapat dönthette el, hogy miről ad elő, hanem az ellenfele. Egy-egy, körülbelül négy órás csatában három szerepben kellett helytállniuk: előadóként prezentálniuk, opponensként vitázniuk, bírálóként pedig ellenőrizniük, kiegészíteniük kellett. Szerencsére mindegyik csapattag előadhatta saját, a válogató során kidolgozott kísérletét. Mivel a magyar válogatott mind az öt „csatáját" megnyerte, továbbjutott a végső négyes döntőbe, ahol Szingapúrral, Kínával és Lengyelországgal mérkőztek meg mintegy ötszáz fős nézőközönség előtt. Az elért eredménnyel maximálisan elégettek, ugyanis magyar aranyéremre húsz éve volt utoljára precedens.

Oklevél
Fotó: Laskovics Márió

A sokoldalú tehetség szerint nagyon jól működött együtt az idei csapat. A versenyen végig koncentráltak, a fizikatudáson túl helytálltak az angol nyelvű prezentáláshoz szükséges jó idegen nyelvi, beszéd- és előadói készségek terén is. Eszter tavaly is tagja volt az akkor ezüstérmet szerző magyar csapatnak, s elárulta, 2018-ban, Pekingben is szeretné képviselni országunkat.

Pápa városa méltán lehet büszke a sokoldalú, vidám természetű Refis tehetségre
Fotó: Laskovics Márió

Hozzáfűzte, a gasztronómiától elvonatkoztatva óriási élmény volt számára Szingapúr. A helyi nemzeti egyetem kollégiumában szállásolták el őket, a verseny kikapcsolódási idejében megtekintették az egyetem fizikai részlegét, illetve az „Öböl menti kertek" nevű létesítményt, valamint egy élményparkot. A versenyt követő két napon állatkertben jártak, strandoltak. A pápai lány a szünidő hátralévő részét pihenéssel, illetve a felsőfokú angol nyelvvizsgára való felkészüléssel tölti.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a veol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!