Hírek

2017.04.07. 10:28

Felújítják a Szilágyi Keresztény Iskolát

Veszprém - 2016 végén a kormány az egyházi iskolák felújítása 54 milliárd forintot juttatott. A Veszprémi Főegyházmegye is részesült az összegből, amelynek köszönhetően több nevelési-oktatási intézmény is megújulhat.

Molnár Sándor

A Szilágyi Keresztény Iskola nettó 299 millió forintot kapott felújítási és részleges átépítési munkálatokra – tájékoztatta a sajtó képviselőit Halmay György igazgató. Elmondta még, hogy több évtizede nem történt az épület külső részén felújítás.

Fotó: A szerző

Szólt arról is, hogy a tervek elkészültek. A munkálatok során teljes vízszigetelést is végeznek majd, mert az épület elhelyezkedése ezt indokolttá teszi. Az utcafronti és az udvari homlokzatot teljes körűen felújítják. Az ablakok felett lévő díszítő elemek is megújulnak, vagy újra gyártják őket. A restaurátori munka értéke körülbelül 11 millió forintra tehető. A legjelentősebb újdonság az lesz, hogy egy tetőtér beépítésnek köszönhetően 400 fős melegkonyhás diákmenza is épül. Új kazánt is kap az iskola és bővítik a vizesblokkokat. Az egykori rendház helyén szaktantermeket alakítanak ki. Megújul az intézmény két udvara is, műfű, öntött gumi illetve térkő burkolatot raknak le, amely csökkenti a balesetveszélyt és kialakítanak új játszóteret is.

Az igazgató kiemelte, hogy komoly feltáró munkát végeztek annak érdekében, hogy az épület visszanyerhesse régi formáját, az 1860-as állapotot – még színvilágában is. Ennek érdekében például egyedileg gyártatnak 300 négyzetméter felületre ablakokat, készülnek különleges vasalatok és díszítő elemek. Az építkezés a közbeszerzési eljárás lefolytatása után, a nyári szünetben, júliusban kezdődik el és várhatóan december 31-ig befejeződik. Az átalakítás ideje alatt az iskola vezetése úgy szervezi meg a tanítást, hogy a lehető legkisebb mértékben zavarják a munkálatok az oktatást.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a veol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!