Hírek

2006.02.24. 18:23

Szimulációs gyakorlat Franciaországban

Párizs  (MTI) - Szimulációs gyakorlaton tesztelte a francia kormány a madárinfluenza H5N1 vírusával megfertõzött emberek ellátására kidolgozott riadótervét pénteken Lyonban.

Mórocz Zsolt

A lyoni repülõtéren rendezték meg a madárinfluenza-vírus H5N1 altípusával fertõzött emberek ellátására kidolgozott szimulációs gyakorlatot Dominique de Villepin francia kormányfõ és a világ minden tájáról érkezett 135 újságíró jelenlétében.

rn

A forgatókönyv szerint egy dél-ázsiai országból érkezõ repülõgépen a madárinfluenza tüneteit - nevezetesen magas lázat és légzési zavarokat - mutató két francia utas tartózkodott, akiket két lyoni orvostanhallgató alakított. A repülõgépet egy elkülönített terminálba irányították a lyoni repülõtéren, amelynek ügyeletes orvosa a gépen tájékoztatta a teendõkrõl az utasokat és a személyzetet.

rn

A katonák által alakított utasok védelmében a két álbeteget egészségügyi maszkkal látták el, majd mentõautóval kórházba szállították, és a járványügyi osztályon elkülönített szobákban helyezték el õket. Vizsgálatok alapján hat órán belül diagnosztizálták náluk a madárinfluenzát, és megkezdték annak kezelését.

rn

A többi utasról és a személyzetrõl azonosító kártyák készültek azért, hogy a következõ hetekben folyamatos egészségügyi ellenõrzésüket biztosítani lehessen. Mivel a madárinfluenza emberrõl emberre való terjedése egyelõre nem jelent meg a világon, a forgatókönyv nem látta szükségesnek a repülõ többi utasának karanténba zárását.

rn

Franciaországban legközelebb március 15-én és 16-án tartanak hasonló szimulációs gyakorlatot. Dominique de Villepin kijelentette: Franciaország a madárinfluenza ellen az egyik legjobban felkészült állam. A 63 millió lakosú ország jelenleg 14 millió ember ellátására elegendõ gyógyszerrel rendelkezik, de ezt 2007-re 33 millióra növeli a miniszterelnök szerint.

rn

 A madárinfluenza H5 vírustípusa okozta több száz pulyka elhullását az utóbbi napokban a kelet-közép-franciaországi Ain megyében és várhatóan még pénteken kiderül, hogy az H5N1 altípusról van-e szó - tette hozzá a kormányfõ. Ha a laboratóriumi tesztek alapján bebizonyosodik, hogy az emberre is veszélyes H5N1 pusztított a pulykafarmon - ahol a vírus megjelenése után mind a 11 ezer szárnyast levágták -, akkor ez lesz az elsõ eset Európában, hogy az altípus háziszárnyas-telepen megjelent.

rn

"A helyi gazdákat öt másik személlyel együtt megelõzõ jelleggel Tamiflu nevû gyógyszerrel kezelik" - közölte Xavier Bertrand egészségügyi miniszter.

rn

Venczel Katalin

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a veol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!