Hírek

2006.02.23. 09:45

Szlovákiában is kimutatták a madárinfluenza H5N1 típusú vírusát

Pozsony  (MTI) - Kimutatták a H5N1vírus jelenlétét két Szlovákiában elhullott madárban - jelentette be csütörtök reggeli rendkívüli sajtótájékoztatóján Simon Zsolt, a szlovák kormány mezõgazdasági minisztere.

Mórocz Zsolt

A hét eleje óta, a H5-ös vírus jelenlétének beigazolódása után mindkét madárról okkal feltételezték, hogy a vírus N1-es altípusát is hordozzák. Noha a laboratóriumi vizsgálat biztos eredményét csak péntekre jelezték, a miniszter már csütörtökön közölte a sajtóval, hogy a fertõzést a bõsi erõmû térségéhez tartozó - a régi Duna medrét övezõ - ártérben fellelt vándorsólyom és a pozsonyi olajfinomító, a Slovnaft térségében elhullott fehér bukóréce tetemének laboratóriumi tesztje igazolta.

rn

 Jelezte: az Európai Unió erre szakosított laboratóriuma öt napon belül megismétli és várhatóan megerõsíti a hazai, zólyomi (Zvolen) laboratórium vizsgálati eredményeit. Mindkét madártetem lelõhelyének körzetében már kedden kétzónás védõövezetet vontak. A bõsi lelõhely szélesebb, tíz kilométer sugarú védõövezete érinti a magyarországi Szigetköz egy részét, az utóbbira azonban csak a szigorúbb megfigyelésre utasító rendelkezések vonatkoznak. A szûkebb övezetben a háziszárnyasokat tilos nyílt térben tartani és szállítani, valamint tilos a szárnyasvad vadászata is. E rendelkezéssel egyidejûleg a védõövezetben fellelhetõ baromfiállomány pontos számbavételét és a fertõtlenítést is elrendelték.

rn

Simon Zsolt már korábban közölte: ha a fertõzésgyanús baromfiállományt ki kell irtani, az állam maradéktalanul kártérítést fizet. Rudolf Zajac egészségügyi miniszter közlése szerint Szlovákia jól felkészült arra az esetre, ha a madárinfluenza járványnak minõsülõ méreteket öltene.

rn

Keszeli Ferenc

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a veol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!