Hírek

2017.02.23. 19:20

Rablót és szatírt is elkaptak a pápai rendőrök

Sok tekintetben hasonló kihívások és eredmények jellemezték a tavalyi esztendőt, mint a 2015-ös évet - emelte ki Szappan Csaba rendőr alezredes, pápai rendőrkapitány a városházán tartott évértékelő állománygyűlés kapcsán.

Polgár Bettina

Mint mondta, a Pápai Rendőrkapitányság illetékességi területén elkövetett bűncselekmények száma a 2015-ös és a 2016-os év viszonylatában csaknem megegyezik, és hasonló képet mutat a szabálysértések, a kisebb rendű jogsértések számának alakulása is. - Némi növekedés tapasztalható az elzárással is sújtható szabálysértések tekintetében, ide tartoznak a lopások, a vagyon elleni cselekmények, illetve néhány közterületi, garázda jellegű magatartás - magyarázta Szappan Csaba. Hozzáfűzte, a bűncselekmények felderítési mutatója 60 százalék feletti, a tulajdon elleni szabálysértések tekintetében pedig 40 százalékos felderítési arányt produkáltak.

A rendőr alezredes rámutatott, az elmúlt év sikertörténetének nevezhető az egyik pápai utazási irodát érintő rablások felderítése, illetve a helyiek által „szatírként” emlegetett személy elfogása, aki az Erzsébet ligetben szexuális erőszakot követett el. - Ezek megyei hatáskörbe tartozó bűncselekmények, vagyis a Veszprém Megyei Rendőr-főkapitányság rendelkezett hatáskörrel a nyomozás lefolytatására, de a főkapitányság és a pápai kapitányság között a cselekmények ismertté válásától, az elsődleges intézkedésektől kezdve nagyon jó együttműködés alakult ki. Ez mindkét bűncselekmény esetében meghozta az eredményt - hangsúlyozta Pápa rendőrkapitánya.

Szappan Csaba kifejtette, a Pápai Rendőrkapitányság illetékességi területén a 2016-os évben nem történt emberölés, a közterületeken elsősorban garázdaság és testi sértés fordult elő. A rendőr alezredes emellett szólt a személyi sérüléssel járó balesetekről. - A pápai járás területén mintegy száz olyan baleset történt a tavalyi évben, amik személyi sérüléssel jártak. A súlyos és a könnyű sérüléssel járó közlekedési balesetek tekintetében is emelkedés figyelhető meg, azonban 2016-ban senki nem vesztette életét a járás közútjain közlekedési balesetben, míg 2015-ben nyolcan haltak meg hat közlekedési balesetben - tette hozzá. A rendőr alezredes megjegyezte, az elmúlt esztendőben több ízben hálájukat fejezték ki a város polgárai a rendőrségnek, és a vissza-jelzések szerint bizonyos szolgálati formákat örömmel fogadtak a pápaiak. Ide sorolható a kerékpáros szolgálat, a belvárosi gyalogos portyaszolgálat, illetve az úgynevezett posztos rendőri szolgálat, melyek növelték a lakosság biztonságérzetét.

Szappan Csaba úgy fogalmazott, elégedett a Pápai Rendőrkapitányság 2016-os évben nyújtott teljesítményével, amit feszes hozzáállással, komoly odafigyeléssel és alapos szolgálatszervezéssel várhatóan 2017-ben is tartani tudnak majd.

Az ünnepi állománygyűlés alkalmával Unger Tamás, Pápa alpolgármestere jutalomban részesítette a helyi kapitányság két munkatársát, Kovács Gergely rendőr törzs-zászlóst, valamint Barát Balázs rendőr főtörzsőrmestert. - Kovács Gergely rendőr törzszászlós kiemelkedő teljesítményt nyújtott a Pápa belvárosában 2017. január 28-án éjszaka történt rablás ismeretlen tettesének felderítésében. Az eset során egy ismeretlen férfi megtámadott egy belvárosi szórakozóhelyről távozó fiatalembert: erőszakkal elvette az irattárcáját, a készpénzét, a mobiltelefonját, továbbá az óráját. A sértett csak 12 órával később tett feljelentést a rendőrségen, a nyomozás során azonban Kovács Gergely rendkívüli alapossággal kezdte meg az adatgyűjtést, és olyan érdemi mozzanatokat közlő tanúkat tudott kihallgatni, hogy az elkövető kilétét is azonosítani tudta. Később összehangolt rendőri intézkedések nyomán a rablással gyanúsítható személyt elfogták. Kovács Gergely szakszerű és kitartó rendőri munkájának eredményeképpen egy közfelháborodást keltő, reménytelennek tűnő bűnügyet sikerült felderíteni - hangzott el az eseményen.

- Barát Balázs rendőr főtörzsőrmester gyors üldözést követően elfogta azt a férfit, aki 2017. február 3-án az Esterházy utcában egy arra közlekedő személygépkocsi motorháztetejére vetődött, majd kihasználva, hogy a gépkocsi vezetője és utasa kiszállt, beugrott az autóba és elhajtott a helyszínről. A járműben egy négyéves kisgyermek is tartózkodott. A bejelentést követően haladéktalanul megkezdődött az elkövető felkutatása. Fél óra múlva Pápasalamon belterületén a rendőrség munkatársa megtalálta a keresett járművet. Az elkövetőt felszólította a gépkocsi elhagyására. A férfit igazolás alá vonta, testi kényszer alkalmazásával megbilincselte, majd pedig ellenőrizte a hátsó ülésen tartózkodó gyermeket, akit sértetlenül tudott visszaadni a szüleinek. Az eredményes és sikeres rendőri intézkedésnek köszönhetően személyi sérülés és anyagi kár nem keletkezett - tudtuk meg.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a veol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!