Hírek

2016.05.24. 19:35

Szóljon a pihenésről - Válasszunk körültekintően nyári tábort gyermekünknek

Veszprém - Már itt az ideje annak, hogy nyári tábort válasszunk gyerekeinknek. Azért ne kapkodjunk, különben a nyaralás könnyen rémálommá válhat.

Perei Dóra

Jól emlékszem az első táboros élményemre: négy teljes nap szülők nélkül, strandolás a barátaimmal kifulladásig, hordószámra megevett jégkrémek, jó fej konyhás nénik és jutalom lekváros kenyér. Az volt ám a felhőtlen nyár... amit egyébként azóta is várok, visszatér-e még. Manapság persze már nem a lekváros kenyér a legnagyobb szenzáció. Fénykorukat élik ugyanis a tematikus táborok, csak győzzünk belőlük választani; alkotó-, állatkerti, amerikaisport-, biciklis, csillagászati, evezős, falmászó, foci-, főző-, görkorcsolya-, hagyományőrző, harcművészeti, kaland-, kézi- és kosárlabda-, lovas, média-, nyelvi, régész-, színjátszó, vitorlás- és zenei tábor egyaránt megtalálható a palettán, csak győzzük anyagilag. Merthogy megoldhatjuk a táboroztatást harmincezer forintból is, napi háromszori étkezésért, szálláshelyért, délutáni programokért cserébe. Vagy kipengethetünk akár százezer forintot is, amiért a gyermek nyelvet, gitározást, informatikát és bármit tanulhat.

Takács Péter erdész a balatoncsicsói erdei iskolában kincskeresés alatt a térképhasználatban segít a veszprémi Botev iskolás Vaddisznők csapatnak, Esztinek, Lilinek, Laurának, Annának és Boginak
Fotó: Penovác Károly

Ha szeretné, hogy a nyár élményekben és nyugalomban gazdag legyen, elengedhetetlen, hogy a gyermekére szabott tábort válasszon. Honnan tudhatjuk, hogy jól választottunk? Először is tisztázzuk magunkban, elég érett-e a gyerkőc egy ottalvós táborhoz.

Szilágyi Judit klinikai és mentálhigiéniai szakpszichológus azt tanácsolja, lehetőleg ne a táborozás időpontja legyen az első alkalom, amikor a gyermek több napra elszakad otthonról, akkor se, ha a korából adódóan szerintünk már táborérettnek számít. Amennyiben képes önállóan tisztálkodni, be tudja osztani az idejét (na meg a pénzét és az energiáját), tud és mer is segítséget kérni, nyugodt szívvel útnak engedhetjük. Akárcsak a továbbtanulásnál, ebben az esetben is jó, ha sokat beszélgetünk vele arról, hogy milyen táborhoz lenne kedve. A legfontosabb, hogy az ő és ne a szülő egyéniségéhez passzoló táborhelyet keressünk. Az igényeken kívül a készségeikre is fektessünk hangsúlyt, ne akarjunk például egy első osztályos kisgyereket éjszakai kalandtáborba küldeni. A korösszetételben a legoptimálisabb, ha a táborozó gyerekek nagyjából egy csoportba tartoznak, hiszen egy tinédzserkorú gyermeknek merőben mások a szükségletei, mint egy hat-nyolc évesnek.

Ne feledjük, a tábornak elsősorban a pihenésről kell szólnia, lelki és szellemi értelemben egyaránt. Ha a gyerek naphosszat programról programra rohangál, aligha kapcsolódhat ki. Amennyiben van rá lehetőségünk, kíméljük gyermekünket a szorongástól, válasszunk olyan tábort, ahol ismerős arcok között mozoghat, vagyis tudja, kik a szervezők, és a társait is ismerje.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a veol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!