Hírek

2017.06.24. 10:00

Szőlővirágünnep és elismerés a Haláp-hegyen

ZALAHALÁP - A Haláp-hegyen rendezett hagyományos szőlővirágzás-ünnepet idén is nagy érdeklődés kísérte.

Tóth B. Zsuzsa

Az immár XIV. Szőlővirágzás Ünnepén elsőként Bedő Lajos, a település polgármestere köszöntött mindenkit. Mint elmondta, a tavalyi időjárási viszontagságai, a szőlőket sújtó természeti károk különösen felértékelik most a borokat előállító helyi termelők munkáját.

- Örülök, hogy végre megfelelő, végleges helyére került a korábban magánterületen álló kőkeresztünk. A változással a szőlővirágzás ünnepe, e népszerű rendezvény is praktikusabb és méltóbb helyszínt kapott - mondta a polgármester, majd Illés József, a Balaton-felvidéki Borvidék Hegyközsége választmányi tagja beszélt a zalahalápi szőlőtermelők nehézségeiről és reményeiről. Úgy fogalmazott, hogy a tavalyi év a faggyal, majd a pusztító jégkárral valóságos katasztrófát jelentett a gazdák számára és meghatározza az idei évet is. Megköszönte továbbá a helyi önkormányzatnak és a hegy bortermelőinek, hogy a nehézségek ellenére megőrizték nyitottságukat és azért dolgoznak, hogy a sok vendég jól érezze magát a helyi szőlők, borok és gazdák ünnepén.

Renner Sándor plébános Isten áldását kérte a szőlőtermés védelméért, Illés József pedig a Borvidékért elismerést kapta a borvidékért végzett kiemelkedő szakmai tevékenységéért, a borvidék hírnevének öregbítéséért végzett tevékenységéért Németh Ivántól, a Balaton-felvidéki Borvidék hegyközségi elnökétől. A kitüntetést a választmány fennállása húsz éve alatt eddig öt alkalommal ítélte oda. Az ünnepség kulturális programmal, majd tombolával és a nyitott pincéknél borkóstolókkal folytatódott.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a veol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!