Hírek

2017.06.08. 08:31

Szóra bírják a néma köveket - A Bakony–Balaton Geopark küldetése

Csopak – A geoparkok egyik legfontosabb küldetése az, hogy ráébresszék az embereket, nem csupán az élő természeti kincsek, hanem az élettelen értékek is méltók rá, hogy megvédjük őket, felhívjuk rájuk a figyelmet – véli Korbély Barnabás, a Bakony–Balaton Geopark Csoport vezetője.

Leitner Vera

Bakony–Balaton UNESCO Globális Geopark annak a számos földtani, felszínalaktani értéket, látványos tájegységet magába foglaló, több mint 3200 négyzetkilométeres területnek a hivatalos neve, melynek alapító és fenntartó szervezete a Balaton-felvidéki Nemzeti Park Igazgatóság (BfNPI), ugyanakkor nemzetközi hálózatba kapcsolódva törekszik a földtani értékek védelmére.

A park tagja a Globális Geopark Hálózatának, 2012 őszén pedig az Európai Geoparkok Hálózatába, egy regionális alszervezetbe is bekapcsolódott, mely jelenleg Európa huszonhárom országának hatvankilenc geoparkját foglalja magába, s melynek tagjai május végén, június elején kiemelt programokkal ünneplik az Európai Geoparkok Hetét.

– Ilyenkor különösen sok programmal, ismeretterjesztő előadásokkal készülünk, geotúrával, gyerekek számára geojátszóházzal készülünk – mondta el Korbély Barnabás, a Bakony–Balaton Geopark Csoport vezetője, aki a június második hétvégéjén záródó események kapcsán a geoparkok fontosságáról mesélt.

A Bakony–Balaton Geopark csoport munkatársainak egyik legfőbb (balról: Németh József, Bíró Boglárka, Nemes Rita, Pardi Melinda) célja, hogy a földtani értékeket megismertessék az érdeklődőkkel. A gyerekek számára ehhez kézműves foglalkozásokat, interaktív kiállításokat is szerveznek  Fotó: Leitner Vera

– Ha a kőzeteket nézzük, akkor százmillió éves időtávlatokba utazhatunk, letűnt korok élővilágát ismerhetjük meg az ősmaradványokkal együtt. Egy brit kolléga nagyon jó megállapítása volt az, hogy a geoturizmus utazás olyan tájakon, melyek ma már nem léteznek. Ha kimegyünk Balatonfüred környékére és látjuk a fehér színű kőzeteket, sokan nem is gondolják, hogy azok egy egyenlítő környéki óceán emlékei vagy ha felmegyünk a Badacsonyra, akkor a dübörgő, tomboló tűzhányók világába érkezünk meg. A mi feladatunk az, hogy a táj kialakulását a földtani folyamtokon keresztül mutassuk be ­– mondja el Korbély Barnabás csoportvezető.

– A klasszikus ökoturizmus az, mikor kimegyünk és megtanuljuk, hogy az ott a szürkegém vagy itt virágzik a mocsári nőszirom, tehát a jelen pillanat természeti értékeit vesszük górcső alá. Viszont ha geotúrázunk, akkor beszállunk egy időkapszulába, s egy időutazáson veszünk részt. Például itt, Csopakon egy mocsárvilág volt nyolc millió évvel ezelőtt és vulkánok pöfögtek ide tíz kilométerre. A Bakony–Balaton Geopark területe kiemelten sokszínű a földtani örökségét tekintve, nemzetközi összehasonlításban is. 2015-ben kaptuk meg az UNESCO Globális Geopark elismerést, ami tulajdonképpen a világörökségi elismeréssel egyenrangú.

A csoportvezető elmondta, a geoparkok régi történeteket mesélnek el a látogatóknak, s a csoport küldetése, hogy szóra bírják a látszólag rideg, hideg és néma kőzeteket, ugyanakkor a helyi lakosok és a turisták számára is megfelelő módon kommunikálják adott terület értékeinek fontosságát.

– A helyi közösségekkel szoros kapcsolatot igyekszünk fenntartani, s egyre nagyobb hangsúly kerül a kultúrtörténeti örökség bemutatására is. Hiszen a geoparkok messze nem csupán kőzetekről szólnak, hanem az ott élő emberekről, a tradícióikról, az ott fellelhető kőzetekből felépült kálváriákról, templomokról, végvárakról, de a szőlőkultúra is kapcsolódik a kőzetekhez, akárcsak a kőbányászat története, a mosóházak, a források, a vízhordóhelyek, a savanyú vizek. Alig tudunk olyan területet mondani, aminek ne lenne kapcsolata a geoparkokkal. Szeretnék ezeket az értékeket közérthető módon kommunikálni az emberek felé, hogy gyerekek, idősek, mindenki megértse – emeli ki Korbély Barnabás.

A Káli medence hegyeiről, így a Kopasz-hegyről a Bakony–Balaton Geopark egy különösen szép területe csodálható meg
Fotó: Nagy Lajos

– Egy ausztrál kollégámnak volt egy nagyon bölcs, lényeglátó mondása, ezt mindig szem előtt tartjuk: a geoparkok nem a geológusok homokozói. Nem magunknak csináljuk, hanem családoknak, nyugdíjasoknak, zongorahangolónak, ápolónőnek, bárkinek, lehetőleg szórakoztató formában, egy geotúra keretében, élményszerűen, recens példáknak bemutatásával. Csak így válik mások számára is élménnyé, értékké egy geopark.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a veol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!