Hírek

2009.02.18. 03:29

Szükséges, de kevés - A kormány adótervei

<b>Veszprém</b> - <em>Gyurcsány Ferenc</em> kormányfő szerint az adóátalakítások célja az, hogy jobban megérje dolgozni, munkából keresethez jutni, és a munkavállalás ösztönzésére adjanak kedvezményt.

Munkatársainktól

A kormány tervei szerint a személyi jövedelemadó 18 százalékos kulcsa 19 százalékra nő, a sávhatár viszont 1,7 millió forintról 3 millió forintra emelkedik. Átalakulna az adójóváírás rendszere is. A számítások szerint ezzel a lépéssel az adózók 85-87 százaléka az alacsonyabb kulccsal fog adózni. 

A magasabb adókulcs pedig 36 helyett 38 százalék lenne. A kormány azt javasolja még, hogy öt százalékkal, 32 százalékról 27 százalékra csökkenjen a munkáltatói társadalombiztosítási járulék. Ahhoz, hogy ez a csökkentés nagyobb ívű legyen, emelni kellett volna az 1950 forintos egészségügyi hozzájárulás mértékét is, ezt azonban a munkaadók kérésére elvetették. 

A kabinet tervei szerint megszűnnek a külön-adók is. Az általános forgalmi adó (áfa) 20 százalékos kulcsa 23 százalékra nő, a cigaretta, az alkohol és az üzemanyagok jövedéki adója pedig három-hét százalékkal emelkedik. 

A tervek között szerepel az is, hogy a vállalkozások társasági adója 16 százalékról 19 százalékra emelkedjen, igaz, ezzel együtt megszűnne a négyszázalékos kü- lönadó, így csökken.

A kormányzati intézkedések jó irányba mutatnak, de nem elegendők, ráadásul időben is későn jöttek.

Ha két évvel ezelőtt kezdeményeznek ugyanilyen mértékű változást, elegendő lett volna, de ma már annyi baj halmozódott fel a gazdasági szereplőknél, és a külföldi befektetői bizalom is oly mértékben csökkent, hogy a most tervezett intézkedések már nem érik el azt az ingerküszöböt, amit szükséges lenne áttörni - fejtette ki dr. Markovszky György

A Veszprém Megyei Kereskedelmi és Iparkamara elnöke javaslatait már hónapokkal ezelőtt elküldte Bajnai Gordon gazdasági miniszternek, aki erre megkérte. Az elnök szerint előremutató és lényeges lépés a béreket terhelő járulékok öt százalékponttal történő csökkentése, de így is 27 százalékos marad a teher. 

Ez még mindig elég súlyos ahhoz, hogy a foglalkoztatást javítaná. Ráadásul most a bővítésen lenne a hangsúly, ehhez kellene érdekeltséget teremteni, ami ennél kétszeres mértékű járulékcsökkentést igényelne. 

A vállalkozások esetében pénz az ablakban, miközben a négyszázalékos különadót eltörölték, a társasági adót 16-ról 19-re emelték. 

A csomag aggodalmas pontja az áfa emelése, ami a fogyasztást szűkíti, ahelyett, hogy élénkítené, pedig most erre lenne szükség. A jövőben is a feketegazdaságba kényszerül a gazdasági szereplők egy része. Ezek ellentétesek azzal, amit el szerettek volna érni. Amíg a tervek részletes kimunkálása hiányzik, nehéz pontosan értékelni az intézkedéseket s azok hatásait.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a veol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!