Hírek

2017.07.25. 20:10

Soltész Miklós: Zánkán érezhető a magyar emberek szolidaritása

Sárkányhajózáson vett részt Soltész Miklós Zánkán a vakációzó fiatalokkal. Az államtitkár szerint az Erzsébet-táborok sikere a magyar emberek és a kormány szolidaritásának bizonyítéka a rászorulók és a határon túl élők felé.

Mizsei Bernadett

A zánkai Erzsébet-táborban jelenleg 1578-an vakációznak, köztük van a 249 Kárpátaljáról érkezett táborozó gyermekek második turnusa is. A Vajdaságból erre a hétre 24 táborozó fiatal érkezett.

- A 2012-ben indult Erzsébet-program nagycsaládosoknak, időseknek, fogyatékosoknak és határon túl élő magyaroknak nyújt segítséget. Ebben az évben eléri az egymilliót azok száma, akik ennek a programnak a segítségével nyaralhattak. Ők meg-élhették végre azt a lehetőséget, ami sok gyermeknek nem adatott meg: a Balaton mellett pihenhetnek, miközben megismerhetik a természetet, kulturális eseményeken vehetnek részt, és sportolhatnak kedvükre - mondta el a helyszínen az egyházi, nemzetiségi és civil társadalmi kapcsolatokért felelős államtitkár.

Soltész Miklós megjegyezte, mindezt az tette lehetővé, hogy a magyar kormány határozottan fellépett azon multicégek ellen, amelyek a cafeteriából származó hasznot kivitték az országból. Most ezt a jelentős összeget, ami a magyar adófizetők pénzéből származik, a rászorulók megsegítésére fordíthatják.

- Zánkán egyértelműen érezhető a magyar emberek részéről a szolidaritás a rászorulók és a külhoni magyarok felé. Sőt, más nemzetek irányába is, hiszen jövő héttől olyan ukrán gyermekek is érkeznek ide nyaralni és magyar nyelvet tanulni, akiknek az édesapjuk megsérült vagy elhunyt az orosz-ukrán konfliktusban - mutatott rá az államtitkár.

Soltész Miklós szerint a sok színes program a közösségteremtést és barátságok születését szolgálja, illetve azt, hogy a gyerekek feltöltődhessenek lelkileg és fizikailag egyaránt. Az államtitkár azért is érezte fontosnak, hogy személyesen ellátogasson a helyszínre, mert maga is sokat táborozott, illetve fiatal felnőttként később táboroztatott, és azt tapasztalta: a közösségnevelés egyik legnagyobb lehetősége és adománya a táboroztatás.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a veol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!