Hírek

2017.08.25. 18:40

Takács Szabolcs mesélt a hivatalról és hobbijáról, a vadászatról is

VESZPRÉM Meggyőződésem, hogy a területi közigazgatás átalakítása egy kiváló döntés volt, melynek köszönhetően az állampolgárok gyorsabban és kényelmesebben tudják intézni ügyeiket, továbbá jelentős a költségmegtakarítás is - hangsúlyozta Takács Szabolcs kormánymegbízott, aki beszámolt lapunknak az elmúlt évek hivatali változásairól és személyes élményeiről.

Penk Tímea

A Veszprém Megyei Kormányhivatal élére három évvel ezelőtt nevezték ki Takács Szabolcsot, aki korábban kabinetvezetői, polgármesteri és kistérségi elnöki feladatokat látott el.

- A közigazgatás reformja már 2011-ben elkezdődött. A folyamat jelentős állomása volt a járások létrehozása 2013-ban, majd két évvel később elkezdődött a belső integráció, melynek részeként a korábban különálló szervezeti egységeket összevontuk. Egészen idén január 1-jéig két-három szervezeti egység 11 főosztályba tömörülve, egy-egy főosztályvezető irányítása alatt végezte munkáját, az idei évtől pedig 7 főosztállyal működik a hivatal. Így koncentráltabban lehet irányítani egy-egy szakterületet, gyorsabbá és hatékonyabbá téve a döntéshozatali mechanizmust, valamint az információáramlást - ismertette a kormánymegbízott. Jelenleg több mint ezerötszázan dolgoznak megyénkben a kormányhivatalokban, majdnem egyharmaduk a veszprémi járásban.

Takács Szabolcs: – Számos változást megélhettem 2014 és 2017 között a területi közigazgatásban, és büszke vagyok arra, hogy ebben közreműködhettem - Fotó: Nagy Lajos

- Hatalmas változást jelentett a 13 megyei kormányablak létrehozása, ahol százharminc ügyintéző szolgálja ki az ügyfeleket ezerötszáznál is több ügykörben. Jövő évtől a berhidai okmányiroda is kormányablakká alakul - jelentette be Takács Szabolcs. Az idei év újdonságaként említette a megyeszékhely szerinti járási hivatalok létrejöttét, amelyek megyei illetékességgel látnak el feladatokat. Így például a környezetvédelmi feladatokat, amelyeket korábban a megyei kormányhivatalok regionális szinten láttak el. A bányakapitányság már korábban integrálódott, idén a Mezőgazdasági és Vidékfejlesztési Hivatal kirendeltségeit vette át a megyei kormányhivatal, amelynek Agrár- és Vidékfejlesztési Főosztálya együttműködik a szakmai irányításért felelős hatóságokkal és az államkincstárral. A NAV Veszprém Megyei Adó- és Vámigazgatósága a Veszprém Megyei Kormányhivatallal közösen adóügyi ügyfélszolgálatot hozott létre a várpalotai kormányablakban, jövő évtől pedig Balatonalmádiban, Sümegen és Devecserben is munkaállomás nyílik.

- Számos változást megélhettem 2014. és 2017. között a területi közigazgatásban, és büszke vagyok arra, hogy ebben közreműködhettem. Habár nagyon sok feladattal járó munka ez, készséggel végzem. Keveseknek adatott meg, hogy ilyen történelmi léptékű átalakítások részese lehet - fogalmazott Takács Szabolcs, majd a pozíciójával járó hatalmas felelősségét hangsúlyozta. A fiatal, energikus kormánymegbízott úgy véli, munkájához komoly felelősségtudatra van szükség az ügyfelek, a családok és a munkatársai iránt; fokozottan ügyelnie kell arra is, hogy egy jó szándékkal megalkotott kormányhatározat a céljainak megfelelően valósuljon meg. - Időnként tizenkét órát is dolgozom egy nap, de örömmel teszem, mert látom az eredményét. Ez egy olyan hivatás, ami az életem részévé vált, felelősséggel vállaltam a megbízatást egy olyan hivatal vezetésére, amely az államot testesíti meg a megyében. Elégedett vagyok a területi közigazgatás átalakításával, maximálisan azonosulni tudok a kormányzati célkitűzésekkel. Meggyőződésem, hogy az állampolgárok jól jártak a változásokkal, hiszen örömmel távoznak a kormányablakokból - mondta a kormánymegbízott, aki fontosnak tartja a személyes benyomásokat, ezért rendszeresen ellátogat a járási hivatalokba. Korábban kihelyezett értekezleteket tartott, jelenleg pedig a két - minden járás működését befolyásoló, támogató szakmai - főosztály vezetőivel, előzetes egyeztetés nélkül tekintik meg a járási hivatalok munkáját.

- A Balaton-parti okmányirodákban azt tapasztaltuk, hogy nyáron megnőtt az ügyfélforgalom. Sokan a nyaralás alatt intézik el ügyeiket, ám a feladatellátás zavartalanul működik a nyári szabadságolások idején is - számolt be Takács Szabolcs. Hozzátette, nemcsak az ügyfelekre, hanem az ügyintézőkre is odafigyelnek: helyi munkaszervezés átalakításával oldják meg, hogy a nagy meleget rosszul tűrő alkalmazottakat se érje baj. A kormánymegbízott további célok között fogalmazta meg, hogy a jelenleg egy-egy szakterületen tevékenykedő hatósági ügyintézők generalistává váljanak, vagyis több szakterülethez is értsenek. A kormányhivatalnokok különböző képzéseken vesznek részt, a fejlődési lehetőség biztosított számukra.

- A köz szolgálata nem könnyű feladat! Igyekszem a kollégákat a nyílt és őszinte kommunikációra ösztönözni. Aki vállalja a felelősséget azért, hogy valamit a legjobb szándéka ellenére is elrontott, annak van segítség, de azt nehezen viselem, ha valaki félre akar vezetni - szögezte le Takács Szabolcs. Elmondta, szabadidős tevékenységekben is részt vehetnek munkatársai, működik például egy kormányhivatali futballcsapat, és derekasan helytállnak egyes megyei és országos tornákon is.

A kormánymegbízott kevés szabadideje ellenére ügyel a rendszeres testmozgásra. Hetente jut ideje arra, hogy egyszer teniszezzen, valamint egyszer kerékpározzon.

- Nagy szenvedélyem a vadászat. Annyira élvezem, hogy inkább kevesebbet alszom, de nem tudok lemondani egy teliholdas vadászatról - fogalmazott a kormánymegbízott. Elmesélte, hogy egyik nagyapja mezőőr volt, a másik pedig fővadász, akivel már kisgyermekként járta a Bakonyjákó környéki erdőket. Mivel falun nőtt fel, mindig is különös vonzalmat érzett a vidék, a természet iránt. Nem is a vad elejtése a cél, hanem, hogy kint legyen az erdőben, megfigyelje az állatokat.

- Fegyverrel járni is óriási felelősség, de a vadászat során teljesen ki tudok kapcsolódni. A vadászatra koncentrálva néhány órára ki tudok szakadni a hétköznapokból és képes vagyok regenerálódni. Sportvadász maradtam, vadásztársaságnak nem vagyok tagja - számolt be Takács Szabolcs, aki főleg vaddisznót, szarvast és őzet vesz célba. Érzelmileg kötődik ahhoz a területhez, ahol nagyapjával vadászott, és különösen jó érzéssel tölti el ma is, ha ott töltheti szabadidejét.

A rövidesen a negyvenedik életévét betöltő kormánymegbízott elárulta, hogy a vadételek készítésében is szívesen részt vesz. Bográcsban örömmel készít vadpörköltet, gulyást családi vagy baráti körben.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a veol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!