Hírek

2014.05.23. 10:40

Támadások középpontjában a polgárőr szövetség elnöke

A szőnyeg alá söpört problémák az elmúlt időszakban erőteljesen a felszínre törtek a megyei polgárőr szövetségnél. A támadások és a kritikák középpontjában a szövetség elnöke áll, akit sokan antidemokratikus, megosztó vezetőnek tartanak.

Mátételki András

Évekkel ezelőtt két elnökségi tag, a veszprémi Balogh László megyei titkár és a balatonalmádi Balogh Csaba elnökhelyettes nyíltan fellázadt az elnök ellen irányítási módszerei, pénzelosztásai, sokszor egyedi döntései miatt. Az Országos Polgárőr Szövetségtől (OPSZ) kértek segítséget, de hiába, minden maradt a régiben. Távoztak a megyei vezetésből.

Tavalyelőtt télen a kétnapos bakonybéli rendőr-polgárőr konferencia szünetében a pápai egyesület tekintélyes elnöke, a megyei szövetség alelnöke, Bitai Sándor többek előtt számos feszültségforrásról tett említést a megyei elnöknek, Kovács Imrének. A két férfi – már a színfalak mögött – úgy összeveszett, hogy a pápai vezető rövidesen, tavaly januárban lemondott alelnöki tisztségéről.

Ám a felszín alatt tovább izzott a parázs, ugyanis nem csak a pápai elnök volt elégedetlen Kováccsal. Négy hónappal később, 2013 áprilisában kemény hangvételű, amolyan számonkérő levelet fogalmazott meg az elnöknek címezve Czigány Róbert, az adászteveli egyesület elnöke. A kistérség 21 csoportjának elnökei közül tizenkettő aláírta az addig csak szóban terjedő kritikákat. Részletek a levélből: "Habár tavaly az Elnök Úr többször ígérte, hogy részt vesz kistérségünkben a körzeti megbízottak és a polgárőrök találkozóján, útmutatást ad és a kérdésekre válaszol, egyszer sem jelent meg. Viszont több egyesülettől megvonták a támogatást, mert nem jelentek meg az éves közgyűlésen." ... "Milyen jogon gondolja bárki a vezetőségből, hogy kérés helyett utasítgathat, dorgálhat, mi több, a magyar adófizetők pénzéből, a független és demokratikus parlament által megítélt támogatások megvonásával fenyegetőzik.!" ... "Hogyan gondolja a vezetőség, hogy a rendőrség fog igazodni a polgárőrség igényeihez és majd a polgárőr mondja meg, mikor járőrözik közösen a rendőrrel." ... "Ezúton tisztelettel kérem az Elnök Urat, hogy a kommunikációján változtatni szíveskedjen pozitív üzenetek megfogalmazásával. Kérjen, és ne parancsoljon, problémák esetén ne kollektíven bíráljon, hanem próbálja meg a problémákat felderíteni, megérteni és segíteni abban, hogy megmaradjunk és ne fogyjunk. Az ön által küldött üzenetek hatására inkább fogyunk, mint megmaradunk vagy gyarapodunk."

Az adászteveli egyesület elnöke levelében a támogatások mindenkit foglalkoztató odaítélése után érdeklődött. Azt kérdezte a megyei civil szervezetet 11 éve irányító vezetőtől, hogy milyen minősítés, mérőszám, szorzó és módszer alapján kap pénzt a 120 civil egyesület. Továbbá, tegye közzé a támogattak listáját!

Czigány Róbertet ugyan meghívták a következő elnökségi ülésre, de mint azt a (kör)levelében megírta: "Nem sikerült tisztázni nagyon sok kérdést." A legfontosabbakat semmiképp.

Ennek kapcsán az újabb OPSZ-es vizsgálat után tavaly szeptemberben ismételten azt javasolták, hogy a megyei elnökség a helyszínen, kihelyezett ülésen oldja meg a problémát. Ehelyett Kovács Imre személyesen, illetve telefonon egyenként egyeztetett a térség koordinátorával és a helyi elnökökkel, hogy elsimítsa a botrányt, ugyanis a pápaiak már azon voltak, hogy átigazolnak a győriekhez, ahol, elmondásuk szerint, demokratikus a vezetés.

– Az év végén, hogy, hogy nem, az Év megyei polgárőr egyesülete címet – annak ellenére, hogy csak két éve alakultak – a pápai csoport egyik egyesülete kapta, pedig ők is aláírták a Czigány-féle levelet! Kétségtelen, hogy jól dolgoztak, de az alapszabályunk szerint legalább öt éves múlttal rendelkező egyesületnek adható csak ilyen elismerés, ami persze pénzzel, 100 ezer forinttal jár – mondja Korponai László, a kapolcsi egyesület vezetője, a megyei szövetség elnökhelyettese, a legutóbbi botrány kirobbantója. – Vannak, akik 15-20 éve kiválóan dolgoznak, mégsem közülük került ki a kitüntetett. Érdekes, az elnökség elé csak két név került, az egyik teljesen esélytelen volt a munkája alapján. Választhattunk... Mi lehetett a dolog hátterében? Az egyenkénti "meggyőzés", ígérgetés: majd legközelebb ti kerültök sorra. A koordinátorokkal szinte hetente beszél az elnök – hallom, igencsak hosszú ideig. Mindent megbeszél velük, ami nem baj, de ennek következtében a döntések is megszületnek. Így aztán az elnökségi üléseken elmaradnak a viták, a kérdések – soha nincs ellenvetés. A háttérben a pénzügyi támogatás és az elnök által elvárt, az önálló gondolkodást kizáró, kötelező lojalitás húzódik meg. Aki beáll a sorba, az kerékpárt, netán egy autót kaphat az OPSZ jóvoltából. Aki a legcsekélyebb kritikát fogalmazza meg, annak a jövőben nem ad információt, „elfelejti”. A múlt évben 31 millió forintból gazdálkodtunk, ennek a negyede jutott a megyei szövetség működésére, a többit az egyesületek kapták – sajátos elosztás szerint.

Korponai László szerint velük, az elnökségi tagokkal sem bánt különben Kovács, visszatartott fontos információkat, ezért a kilencből már csak hatan vannak ez év márciusa óta, ráadásul a titkáruk tavasszal lemondott. Nem számolt be arról sem, hogy bevonhatnak a szolgálatba olyan érettségi előtt álló diákokat, akik részt kell, hogy vegyenek az ötven órás közösségi munkában.

Korponai László, a kapolcsi polgárőregyesület vezetője, a Veszprém megyei szövetség elnökhelyettese, a legutóbbi botrány kirobbantója (Fotó: Mátételki András)

– Pedig jó lett volna a fiatalok között megtalálni az utánpótlást, ám kicsúsztunk a jelentkezési határidőből. Az egyszemélyi döntéseire mi sem jellemzőbb, mint a 100x100 biztonság elnevezésű programhoz való csatlakozásunk. Az országos szövetség azt kérte a megyéktől, hogy készítsenek felmérést arról, hogy melyik öt település a legfertőzöttebb bűnügyi szempontból. Kézenfekvő lett volna, ha az elnökünk felkeresi alelnök társamat, aki megfelelő tájékoztatást adhatott volna a települések közbiztonsági helyzetéről. Ehelyett ő – megint csak az elnökségi tagok tudta nélkül – Bándot, Nagyesztergárt, Kertát, Kapolcsot és Devecsert juttatta két éven át összesen 450 ezer forinthoz. Holott az első három egyesület helyett inkább Hajmáskérnek, Berhidának, Lovászpatonának kellett volna ezt a pénzt adni. Az új igazolványok tavaly nyáron meghirdetett elkészítését az elnökünk feleslegesnek tartotta. Emiatt kevesen jelentkeztek a fényképes kártyára az első határidőre. Szóltak is az OPSZ-től, mire az elnök valóságos kampányba kezdett. A saját igazolványát is csak az utolsó hónap elején, tavaly decemberben csináltatta meg.

Mi állhatott ennek a hátterében? Korponai elnökhelyettes azt állítja, hogy elnökük tavaly valótlan adatokat terjesztett fel a központba. Abban az állt, hogy 2012-ben a 120 egyesületben csaknem 4300-an dolgoznak. Az idei adatok szerint az ingyenes igazolványt csak 2100-an igényelték. Hová tűnt kétezer polgárőr? Talán sehová, mert eddig sem volt, illetve időközben valamilyen ok miatt néhányan lemorzsolódtak, mondja az elnökhelyettes.Korponai László ez év február elején, az azóta már lemondott Leiner Norbert titkárral együtt több oldalas levelet írt Túrós Andrásnak, az OPSZ elnökének, amiben megfogalmazták a cikkben említett kritikájukat Kovács Imrével szemben. Másfél hónap után érkezett válaszlevél az országos elnökségtől, amiben a legégetőbb gondokról megint nem esett szó, bár már ők is vezetői válsághelyzetről írtak. Azért arra figyelmeztették az elnököt, hogy egységesen (!) gondoskodjon az egyesületek működési feltételeiről.

– Az a célom, hogy egy új, a tagság által elfogadott, demokratikus vezetőség irányítsa a megyei szervezetet. A jövőben semmilyen tisztséget nem vállalok, mielőtt még bárki azt hinné, hogy személyes törekvések vezéreltek az ügy kirobbantásában – jelentette ki Korponai László, aki tájékoztatásul közölte, a közelmúltban a győri főkapitányság gazdaságvédelmi osztálya eljárást indított kisebb vagyoni hátrányt okozva elkövetett hűtlen kezelés vétségnek gyanúja miatt ismeretlen tettes ellen. Bekérték a megyei szövetség Opel gépkocsijának tavalyi útnyilvántartással és üzemanyag felhasználással kapcsolatos iratait.

Kovács Imrének írásban tettük fel kérdéseinket, aki elöljáróban kijelentette: „Nem fogadom el a bírálatot, hogy nem demokratikus vezető vagyok, vagy megosztó személyiség.” Hozzátette: mindenkinek kikéri a véleményét, ugyanakkor megjegyezte, néhány elnökségi tag az ülésekre ritkán megy el. Ezt követően bő terjedelemben foglalkozik azzal, hogy megyénk polgárőrei milyen akciókban vettek részt az elmúlt időszakban. Ő jó döntésnek tartotta a Pápa melletti falu önkénteseinek kitüntetését. A pénz és az egyéb javak elosztásával kapcsolatos kérdésünket nem értette, mondván, minden benne van az alapszabályban. Az 50 órás közösségi munkáról azt írta, hogy kiküldték minden egyesületnek a felhívást. „A 100x100 programban öt egyesület vehetett részt”– írja, de arra nem kaptunk választ, hogy miért éppen ők lettek a kiválasztottak a 120 közül. Hovatovább az érintettek a budapesti tájékoztatón szembesültek azzal, hogy a beígért pénzért mit várnak el tőlük.

Ami a 4300-as bejelentett létszámot illeti, azt állítja az elnök, hogy az összegyűjtött információk alapján adták meg az országos szövetségnek ezt az adatot. A drasztikus csökkenés okáról egy betűt nem ír. Viszont visszautasította azt a vádat, hogy ő nem támogatta az új igazolványok elkészítését.

Utolsó gondolatként, sokadik kérdésükre azt válaszolta, hogy nem érzi magát felelősnek azért, hogy feszültség alakult ki az elnökségben. Sorait így zárja: "Minden embernek minden polgárőrnek meg kell adni a kellő tiszteletet, és megköszönni azt a munkát, amennyit, és ahogyan végzi. Ez a tevékenység nem a hatalomról szól, hanem az emberek szolgálatáról. Sajnos ezt nem mindenki gondolja így."

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a veol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!