Hírek

2014.07.07. 14:40

Tanösvény a vízen

Badacsonytördemic - Ökoturisztikai látogatóközpont alapkövét helyezték el pénteken a Balaton-parton.

Tóth B. Zsuzsa

Az ünnepségen Wollmuth Péter polgármester a strand történetével kapcsolatban elmondta, a parton már 1911-ben létrejött a fürdőegyesület és aktív volt a fürdőélet egészen 1993-ig.

- Akkortól használhatatlan lett a strand, a helyiek kiszorultak, a közösség felbomlott. Nagy erőfeszítéseket tettünk az utóbbi években a visszaállításra, összefogtak az országgyűlési képviselők, az önkormányzat és civil szervezetek. A tervek szerint szeptember elejétől újra lesz strandja a legkisebb partszakasszal bíró településnek – mondta a polgármester. Holczinger László, a Közép-Dunántúli Regionális Fejlesztési Ügynökség ügyvezető helyettese elmondta, a 245 milliós beruházásból 186 millió az unió támogatása. Közel hetven millióból, a Balaton Fejlesztési Tanács támogatásával, valamint önerőből készül el a szomszédos strand.

Wollmuth Péter és Holczinger László elhelyezi az ökoturisztikai centrum alapkövét. Fotó: Tóth B. Zsuzsa

– A projekt célja a településrészen egy ökoturisztikai látogatóközpont létrehozása a Balaton-felvidéki Nemzeti Park szakmai együttműködésével. A bemutató-épületben kap helyet a helytörténeti érdekességeket felvonultató tárlat és kialakítunk egy vízi tanösvényt is az ökoturizmus népszerűsítése és erősítése érdekében. A látogatók megismerkedhetnek a természetvédelmi terület állat- és növényvilágával, a tanúhegyek kialakulásával, és a tóval kapcsolatos helytörténeti ábrázolásokon bepillanthatnak az itt élők mindennapjaiba. A néprajzi értékek, népszokások a területen elterjedt gazdálkodási módok elevenednek majd meg, illetve emléket állítanak azoknak az íróknak, tudósoknak, közéleti személyiségeknek, akik kötődtek Badacsonyhoz. Továbbá kajak- és csónakház készül. A fejlesztésekkel egy közel húsz esztendeje használhatatlan terület újul meg, amely kikapcsolódást nyújt a településre látogató turistáknak, munkalehetőséget biztosít a település lakóinak és bekapcsolja Badacsonytördemicet a Balaton idegenforgalmába – mondta az ügyvezető-helyettes, majd a polgármesterrel közösen helyezték el az épület alapkövét, jelezve, hogy hivatalosan is megkezdődött a munka a parton.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a veol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!