Hírek

2017.03.20. 19:26

Dobokkal köszöntötték a tavaszt

Bánd – Négy jeles nap van az évkörben az életünkben. A mai világunkban, ami a természettől elszakadt, legalább ezeken a jeles napokon próbáljunk egy kicsit természetközeliek lenni – mondta Csordás Endre.

Molnár Sándor

Bándon a Kálvária-dombon tartotta szokásos tavaszköszöntő összejövetelét a helyi dobkör, amelyre szervezők várták az érdeklődő dobosokat és dobtalanokat. Kedvenc füles bögre, meleg ruha, tiszta lélek és működő zseblámpa nélkülözhetetlen feltétele volt a részvételnek. A rendezvényt a tavaszi napforduló alkalmából szervezik már hosszú évek óta.

Az évköri jeles napokon az Essegvár romja mellett a fennsíkon szertüzet gyújtanak a bándi dobosok
Fotó : Molnár Sándor

– Négy jeles nap van az évkörben az életünkben. A mai világunkban, ami eléggé elidegenedett és a természettől elszakadt, legalább ezeken a jeles napokon próbáljunk egy kicsit természetközeliek lenni. Érezzük meg azt, hogy itt állunk az anyaföldön és milyen jó ez – mondta Csordás Endre a Bándi Dobkör vezetője

Szólt arról is, hogy a dobolás egy nagyon ősi dolog. A ritmus végigkíséri az életünket az anyánk szívverésétől kezdve, amíg meg nem áll a szívünk.

Elmondta még, hogy van egy mondás, hogy régi hagyománytok emlékezetetekből veszni ne hagyjátok - e szerint létezünk, hogy egy kicsit visszataláljunk az ősök szelleméhez.

A Kikelet-szeren jó értelemben vett szellemidézést is tartanak, mert nagy költőink: Ady Endre, József Attila, Balassi Bálint, Kölcsey Ferenc „megdobosított” verseit is kántálják.

 

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a veol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!