Hírek

2011.11.20. 18:29

Téli üzemmódban a közút

Veszprém - Felkészült a télre a Magyar Közút Nonprofit Zrt. megyei igazgatósága, a tárolókban összesen 6200 tonna sót halmoztak fel.

Halmos György

A közútkezelőnek 1640 kilométernyi úton és 400 hídon kell biztonságossá tenni a közlekedést télen. A téli üzemeltetési szezon kezdetéig mintegy 4400 tonna aszfaltot használtak fel a kátyúk megszüntetésére, ennek a költségei elérték a 340 millió forintot. Teljes burkolatfelújítást 96 ezer négyzetméter úton végeztek el, 564 millió forintos költséggel.  A megyében átlagosan 20-25 havas nappal és 50-60 napos síkossággal számolnak.



A közútkezelő tájékoztatása szerint a hófúvás-veszélyes útszakaszokra összesen 24 kilométer hosszúságban hófogó rácsot helyeztek ki, emellett úgynevezett netlonháló védi  a közlekedőket és az utakat.

A cég szakemberei folyamatosan figyelik az időjárásjelentéseket, szükség esetén egyeztetnek más hatóságok ügyeleteivel is. Négy fokozat rendelhető el a havazás intenzitása és a hőmérséklet változásának függvényében. A hóeltakarítást csak akkor tudják megkezdeni, ha a hó vastagsága meghaladja az öt centimétert, addig csak sózni tudnak, hogy megelőzzék a forgalom által letaposott hó ráfagyását a burkolatra.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a veol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!