Hírek

2016.04.07. 06:56

Tengerdi Győző: senki nem tudott semmiről

Senki sem tudott semmiről szigorú belső ellenőrzés mellett sem. Utólag sem lettünk okosabbak, a kivédhetetlent nem lehetett megelőzni, csak miután bekövetkezett, azt feltárni – közölte Tengerdi Győző, a Verga Zrt. volt vezérigazgatója, aki hosszú idő elteltével most szólalt meg először a cég egyik dolgozóját érintő ügy után.

Kovács Erika

- Somogy megyéből érkezett az 50 ezer hektáros állami területet kezelő, több milliárdos éves bevételű, közel száz emberrel és több száz közmunkással dolgozó Verga Zrt. vezérigazgatói posztjára és rövid idő alatt beilleszkedett térségünk szakmai-, és közéletébe. Nagy feltűnést keltett, amikor kiderült, hogy a cég gazdasági vezérigazgató helyettesénél pénzügyi visszaélés gyanúja merült fel, amit ön tárt fel. Aztán ennek kapcsán ön közös megegyezéssel távozott a társaság éléről. Több, mint egy év elmúltával hogyan emlékszik vissza erre az időszakra?

- A Verga egész kollektívájának életében ez egy roppant nehéz szakasz volt. A vezető azonban a nehéz helyzetben is vezető, ezért akkor a vezetői felelősséget vállalva tisztségem közös megegyezéssel történő megszüntetése mellett döntöttem. Az ügyészség egyetlen személlyel szemben folytat eljárást a visszaélésekkel kapcsolatban.

Tengerdi Győző: Örülök, hogy a társaság ma is kiváló eredményeket produkál, és meggyőződésem, továbbra is így lesz.
Fotós: családi fotó

- Többen felvetették az elmúlt időszakban, hogyan történhetett ez meg egyáltalán, mások a cégnél levő ellenőrzést, kontrollingot bírálták. Ráadásul a gazdasági vezérigazgató helyettes a visszaéléseket - legalábbis a vád szerint - már egy korábbi cégnél megtette, mielőtt a Vergához került volna?  Ön ezt hogyan látja?

- Senki sem tudott semmiről szigorú belső ellenőrzés mellett sem.  Utólag sem lettünk okosabbak, a kivédhetetlent nem lehetett megelőzni, csak miután bekövetkezett, azt feltárni.

- Hogyan tekint vissza a 2013 július 13-a és a 2015 január 20-a között eltelt időszakra, amit a Verga Zrt. élén eltöltött?

- Büszke vagyok eredményeinkre és arra, hogy a Vergánál kiváló szakemberekkel dolgozhattam. Alapfeladatunk mellett meghatározónak tartom a társadalmi-, és közjóléti eredményeket, többek között a vörösiszap-katasztrófa után a devecseri kastélypark teljes helyreállítását, az ottani egy kilométeres út építését, az „Ezernyi segítség” programunkban évente ezer adag ételt és ezer mázsa tűzifát osztottunk szét rászorultaknak, az önkormányzatoknak decemberben fenyőfákat ajándékoztunk szintén rászorultaknak. Számtalan beruházást valósítottunk meg, például kilátókat, túra-, kerékpár-, és futó útvonalakat építettünk, sok programot, rendezvényt támogattunk. Vezetésem alatt kezdődött el az erdészeti területeket-, és a cég működését érintő belső ellenőrzés.  Örülök, hogy a társaság ma is kiváló eredményeket produkál, és meggyőződésem, továbbra is így lesz.

- Hogyan tovább, mivel foglalkozik?

- Igyekszem több évtizedes hazai és nemzetközi tapasztalataimat, szakmai tudásomat felhasználni a vadgazdálkodás, a turizmus, a kereskedelem, a cégvezetés terén. A Balaton déli partjánál élek, és visszatértem az 1990 óta működő, borászattal, turizmussal foglalkozó családi céghez, ahonnan Veszprémbe mentem. A napi munkám mellett törekszem arra, hogy mind több időt családom körében tölthessek.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a veol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!