Hírek

2017.02.24. 07:42

Termékbemutatók: szükséges az elővigyázatosság!

Megyei körkép – A házalással kínált termékek esetében alapvetően legyenek bizalmatlanok, a felkínált áru az esetek többségében használhatatlan.

Napló-információ

A Veszprém Megyei Rendőr-főkapitányság kéri a lakosságot, hogy a különböző termékbemutatók esetén tájékozódjanak az eladásra kínált termékről.

Az áldozattá válás terén továbbra is jelen van a különféle egészségmegőrzéssel kapcsolatos termékek eladása. Ezek során a vevők magas áron jutnak egészségi állapotot javítani hivatott termékekhez, ám ezek hatástalanok, vagy máshol a kifizetett ár töredékébe kerülnek (erről például az interneten tájékozódhatunk). Az ilyen bűncselekmények kiemelt célpontjai főleg az egészségük megóvására törekvő idős emberek.

Hogy a terméket nagyon magas áron kínálják, önmagában még nem bűncselekmény, viszont ha a termékről és hatásról nem valós tényeket állít az eladó, vagy magának az eszköznek nincs gyógyászati, egészségmegőrző hatása, felmerülhet bűncselekmény elkövetése is.

Az ilyen eszközök forgalmazása elsősorban termékbemutatókon, házalással, illetve telefonon történő megkeresés után történik. Ez utóbbi esetben a hívó sok esetben egy ilyen termékeket forgalmazó cég munkatársának mondja magát, és egy egészségügyi szűréssel egybekötött tájékoztató rendezvényre hívja meg az érintettet. Itt az eladók különféle műszerekkel és módszerekkel felmérik a látogatók egészségi állapotát. Nehéz annak megítélése, hogy valós-e ez az eljárás. Az emberek alapvetően bizalommal vannak, azonban több esetben volt arra példa, hogy a felmérést végzők nem rendelkeztek szakképesítéssel vagy az eladott termékek hatása nem felelt meg az elmondottaknak.

A hasonló termékeket kínáló eladók igen meggyőzőek, céljuk, hogy a vevők gyorsan, helyben, nyomás alatt döntsenek, nem adva kellő időt egy átgondolt döntés meghozatalához. Fontos tisztában lenni vele, hogy nem kötelező ott helyben dönteni.

Amennyiben szerződéskötésre kerül sor, de meggondolták magukat, vagy észlelték, hogy a termék hatástalan, rossz minőségű, akkor a vevőt a fogyasztó és a vállalkozás közötti szerződések részletes szabályairól szóló 45/2014. (II. 26.) Korm. rendelet szerint elállás és felmondási jog illeti meg.

A házalással kínált termékek esetében pedig alapvetően legyenek bizalmatlanok! A felkínált termékek az esetek többségében használhatatlanok. Ezen kívül a házaláshoz alkalmi lopás, trükkös lopás, de későbbi betöréses lopás előzetes terepszemléje is kapcsolódhat.

A Veszprém Megyei Rendőr-főkapitányság kéri a lakosságot, hogy minden ilyen esetben legyenek körültekintőek, és kellő mértékben tájékozódjanak az eladásra kínált termékről. Kérjenek tanácsot olyan megbízható személyektől, szakemberektől, akik e téren járatosak!

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a veol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!