Hírek

2017.01.26. 18:50

Tévedhet az időjóslás

Veszprém - Nem hoz jelentős változást Pál napja az időjárásban, a következő napokban marad a hideg és többnyire borongós idő.

Marton Attila

A népi időjóslás Pál napjához az időjárás változását kötötte. A babona szerint amilyen január 25-én az időjárás, a következő negyven napon hasonló marad.

Pártai Lucia, az Eumet igazgatója elmondta, a népi időjárási megfigyelések és előrejelzések között több olyan is akad, amely összhangban van a légköri jelenségekkel - ilyen például a Medárd naphoz kapcsolódó -, ám számos másik, köztük a Pál napi hiedelem nem támasztható alá az utóbbi másfél évszázadban rögzített adatokkal.

Hozzátette, a tél közepeként is számon tartott Pál nap után több napsütés és emelkedő hőmérséklet a jellemző, ám ez elsősorban a napfordulóval van összefüggésben. A meteorológus a várható időjárás kapcsán lapunknak elmondta, átmenetileg kisüthet ugyan a nap, de a hónap végéig marad a hideg, jobbára borongós, párás, szürke időjárás.

A légmozgás február első napjaiban élénkülhet majd meg, és várhatóan ekkortól emelkedik a hőmérséklet is.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a veol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!