Hírek

2014.08.14. 13:58

Tévhit a hattyúk túlszaporodása a Balatonon

A szakemberek szerint el kell oszlatni a tévhitet, hogy a tavon túlszaporodott volna a hattyú: ez koránt sincs így. Hiába is érezzük úgy...

Tremmer Tamás

Nem először, de vélhetően nem is utoljára kapunk hírt olvasóinktól arról, hogy érzésük szerint túlszaporodott a hattyú a Balatonnál. Van, aki csak telefonál, más ír, de van, aki egy fényképpel ad nyomatékot véleményének. A minap Alsóörsről kaptunk egy fotót, amelyen az egy fészekaljból származó nyolc kishattyú úszik a tavon.

Nem szorul védelemre a hattyú, de nincs is túlszaporodva a Balatonon, jelentette ki megkeresésünkre Bodnár Katalin, a Magyar Madártani és Természetvédelmi Egyesület (MME) társadalmi kapcsolatok igazgatója. Állítása szerint tartósan mintegy 50 költőpár él a Balatonnál, ami nem mondható soknak.

A tavon jelenleg azonban mintegy 500 egyed lehet. Az, hogy a nyári időszakban - júliustól körülbelül szeptemberig tartó vedlési időszakban – ilyen sok van belőlük, arra egyszerű a magyarázat. Ez időben zajlik a hattyúk vedlési ideje. Az úgynevezett a lohosodás a repülőtollak egyszerre történő cseréjét jelenti, és ekkor a hattyúk 6–8 hétre röpképtelenné válnak. A vedlés közeledtével a hattyúk nagy számban gyülekeznek a ragadozók ellen védelmet biztosító, nyugodt, nagy felületű vizeken. Közép-Kelet-Európában az egyik legjelentősebb gyülekezőhely a Balaton, ezért vannak most itt ilyen nagy számban az egész Kárpát-medencéből.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a veol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!