Hírek

2006.06.16. 14:16

Tisztább vizet a Zala folyóba!

\r\n<P>Szabó Judit</P>\r\n<P>&nbsp;</P>\r\n<P>Zalaegerszeg - Felújítják a szennyvíztelepet az Európai Unió támogatásával folyó regionális szennyvízprogram keretében, hogy a teleprõl kibocsátott tisztított szennyvíz a legszigorúbb környezetvédelmi elõírásoknak is megfeleljen.</P>

Mórocz Zsolt

rn

A Balaton vizének védelme érdekében a közelmúltban megszigorították azokat az elõírásokat, amelyek a Zala folyóba engedett tisztított szennyvíz összetevõire vonatkoznak, s a jövõben további határérték-módosítások várhatók. Ez teszi szükségessé a zalaegerszegi tisztítómû rekonstrukcióját, illetve az, hogy a telep kilencvenes évek végén ISPA-támogatással lezajlott felújítása nem az eredeti tervek szerint alakult. A beruházás nagyon elhúzódott, a hozzárendelt pénzügyi források azonban nem emelkedtek, így a mûszaki tartalomból kellett lefaragni.

rn

- A párhuzamos tisztítási technológiából csak az egyik oldal épült ki, s bár a zalaegerszegi tisztító így is az ország egyik legkorszerûbb telepe, mégsem optimális a mûködése. Ha pedig valamilyen meghibásodás történne, a hiba kijavításáig egyáltalán nem tudnánk üzemeltetni. A párhuzamos technológia hiánya körülményessé teszi a levegõztetõelemek karbantartását is. Eddig egyszer végeztettük el ezt a munkát, búvárokkal - említette Arnhoffer András, a Zalavíz Rt. mûszaki igazgatója.

rn

Az ISPA-beruházás nem foglalkozott a tisztítási folyamat során visszamaradó szennyvíziszap kezelésével sem. Az iszap tárolása és mezõgazdasági hasznosítása mindig kritikus pontja volt a Zalavíz Zrt. tevékenységének, a szaga ugyanis sokakat irritált a tározók és a földek közelében. Az elmúlt években megszûnt ez a kellemetlenség, mert a szennyvíziszap nagy részét elszállítják Tatabányára. A végleges megoldást azonban a tisztítótelep teljes rekonstrukciója jelenti, melynek során az iszapvonal is megújul.

rn

- Célunk, hogy olyan szennyvíziszapot állítsunk elõ, amely gazdaságosan és a környezet terhelése nélkül elhelyezhetõ a földeken. A mostani iszapot csak korlátozásokkal, és nagyon drágán injektálhatjuk a talajba - mondta Arnhoffer András.

rn

A telep rekonstrukciója elõkészítés alatt áll.

rn

- Az Európai Unió Kohéziós Alapja által támogatott szennyvízprogram megvalósítására létrejött önkormányzati társulás még tavasszal elkészítette a tisztító korszerûsítésének közbeszerzési dokumentációját. A részvételi dokumentáció minisztériumi jóváhagyásra vár, ha ez megtörténik, rögtön meghirdetjük a tendert, hiszen legkésõbb 2008 végéig be kell fejezni a telep 7,5 millió eurós, folyamatos mûködés mellett zajló fejlesztését - mondta Rigó Csaba, a társulás elnöke.

rn

 - A dokumentációban pontosan meghatároztuk, hogy mit kell tudnia a felújított szennyvíztelepnek. Ki kell építeni a párhuzamos tisztítási technológiát és kibõvíteni a harmadik tisztítási fokozattal, amely a Balaton vízminõségét veszélyeztetõ szerves anyagok, a nitrogén és a foszfor további szûrését teszi lehetõvé. A megváltozó technológia önmagában is javítja a visszamaradó szennyvíziszap minõségét, de a szervesanyag-tartalmát tovább csökkentjük, még nem tudni, milyen módon. Az eredeti elképzelésekben magas nyomású hõkezelés szerepelt, de ez változhat, hiszen a végleges terveket a pályázat leendõ nyertese készíti el. Az iszapkezelést rothasztás követi, melynek során biogáz képzõdik, a biogázból pedig villamos energiát termelünk fõleg a szennyvíztelep ellátására. Az iszapot végül víztelenítjük, s a mezõgazdaságban hasznosítjuk - ismertette Arnhoffer András.

rn

A projekt része a pózvai iszaptározó átalakítása, amely átmeneti tározóként üzemel a jövõben, valamint a szennyvíztelep épületének és laboratóriumának korszerûsítése. A beruházás során kibõvítik a telep hidraulikai kapacitását, mivel újabb nyolc településrõl vezetik majd ide a szennyvizet. A kapacitás nagy mértékû növelésére várhatóan nem lesz szükség, mert az elmúlt idõszak üzembezárásai miatt csökkent a tisztítandó szennyvíz mennyisége.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a veol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!