Hírek

2017.03.06. 20:40

Téli virágzás: Eperjes Károllyal készül kisjátékfilm Magyarpolányban

Kisjátékfilmet forgatnak Magyarpolány tájházában Eperjes Károly Kossuth-díjas színművész, Molnár Anikó, soproni színésznő és három erdélyi gyermek közreműködésével.

Varga Róbert

Sánta Ferenc Téli virágzás című novellájából Ozsda Erika dramaturg és az alkotás rendezője, Bozsogi János írt forgatókönyvet. A Pápa Városi Televízió, a Forrás Film és a Soproni Petőfi Színház együttműködésének köszönhetően készül a megközelítőleg félórás alkotás. A stáb az erdélyi Vármezőn és Mikházán már rögzített jeleneteket, azokban szerepel még Szélyes Ferenc színművész, ő játssza az írót. - Sánta Ferenc története azt a tiszta magyar népmesei világot hozza elénk, amely olyan gyönyörűséges, hogy az kameráért kiáltott - mondta lapunknak a rendező, Bozsogi János, aki hozzáfűzte: úgy érzi, a mai elfajzott, eldurvult, magából kifordult hétköznapjainkban egy keser-édes novellán keresztül külön kihívás olyan értékrendet láttatni, amikor az emberekben benne munkál a tisztesség, az odaadás, a szeretet, az összetartozás családon belül is.

A három gyerekszereplő: Häfliger Ádám, Pánczél Antal, Gál Áron. Májusig felveszik a jeleneteket
Fotó: Pesthy Márton

Ezeket az érzelmi állapotokat előtérbe helyezve erős képi világgal szeretné erősíteni a nyelvi, szövegbeli szépségeket. Az alkotásban az író gondolatain keresztül követhető nyomon a történet, amely egy szegény székely család hétköznapjaiba nyújt bepillantást. A törött lábú apa helyett tízéves gyermeke megy fáért az erdőbe. Közben a fogcsikorgató hideggel küzdve talál egy kismadarat, amely majdnem megfagy. Fa helyett hazaviszi félve a veréstől. A madár még a tűz melegénél is többet ad a családnak.

A félórás kisjátékfilmben a főhős Ferkót az erdélyi Csibész Alapítvány által gondozott, tízéves, csíkcsomortáni Pánczél Antal alakítja. Látható még a filmben a szintén csíkcsomortáni, ötesztendős Gál Áron és a csíksomlyói, hatéves Häfliger Ádám. Őket többszöri meghallgatás után választották ki az alkotók. Mindegyikük szerepelt az alapítvány Árvácska együttesének Pásztor-játékában, amely a Mezőségben is látható volt. Az anyát a sopro-ni színház színésznője, Molnár Anikó játssza. Az apa szerepét Eperjes Károly alakítja.

Az apa szerepében Eperjes Károly

- Bizakodom, mert igaza van Latinovits Zoltánnak abban, csak tisztaságra épülve lehet remekműveket létrehozni. Remélem, hogy ami létrejön, az tisztességes, tiszta, igaz és szép lesz - válaszolta érdeklődésünkre a filmről a színművész.

A Téli virágzás című novella az író Az Isten a szekérben című kötetében jelent meg. Pataki Andrástól, a most készülő alkotás producerétől, a Soproni Petőfi Színház igazgatójától megtudtuk: a terveik szerint ők ebből a műből szeretnének majd egy nyolcvanperces tévéjátékot forgatni, amint forrás nyílik erre. A mostani kisjátékfilm pedig jó alap és tanulmány arra, hogy Sánta Ferenc semmihez sem hasonlítható világát, szívhez szóló gondolatait, üzeneteit megmutassák a nézőknek. A stáb májusig szeretné felvenni a jeleneteket - még később forgatnak majd a Bakonyban. Az alkotás várhatóan szerepel a közmédia műsorán. Az operatőr Mike László, a vágó Varga András, a zeneszerző Jávorka Ádám.

Molnár Anikó és Pánczél Antal, hátul Bozsogi János rendező, elöl Mike László operatőr

A Pápa Városi Te-levízió a Nemzeti Média- és Hírközlési Hatóság Médiatanácsa Huszárik Zoltán pá-lyázatának a támogatásával készítheti ötödik közös alkotását a Forrás Filmmel. Leg-utóbbi két munkájukat, a Csonka délibáb és a Képtelen történet című alkotásokat a Duna Televízió is műsorára tűzte.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a veol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!