Hírek

2016.02.02. 17:42

Tíz katona életét követelte a vonatbaleset

Herend – Tíz katona és egy vasutas életét követelte a településnél történt 1969-es vonatbaleset. Az elhunytak tiszteletére emléktáblát avattak a vasútállomáson.

Szabó Péter Dániel

Hajmáskérről indult és Lentibe tartott 1969. január 31-én az a vasúti szerelvény, amelynek vezetője és utasai – a 10. Gépkocsizó Lövészezred 10 katonája – életüket vesztették a tragikus balesetben. Történt ugyanis, hogy a mozdonyt és néhány kocsit, amelyben a katonák tartózkodtak, visszatolattak az ötödikről a negyedik vágányra. Sajnos azonban a váltót nem állították vissza, így a Szombathely felől közlekedő gyorsvonat nekiütközött a várakozó katonai kocsiknak.

Böröndi Gábor dandártábornok tiszteleg az emléktábla ünnepélyes avatásán Herenden
Fotó: Szabó Péter Dániel


– Közel fél évszázaddal ezelőtt ugyan nem hősies halált haltak katonáink, hiszen egy baleset következtében vesztettük el őket, vitathatatlan azonban, hogy a hazájukat szolgálták, ahogy teszik azt ma utódaik, a magyar katonák is. Lehet, hogy már tábornokok vagy önkéntes nyugállományúak lennének az akkori tizedesek. Az utódoknak pedig marad az emlékezés. Emlékezni ugyanis azokra is kell, akik békeidőben, szolgálatteljesítés közben vesztették életüket – mondta el a tragédia a helyszínén Böröndi Gábor Dandártábornok.

Nemcsak a harctéren elesett katonáinkra kell emlékezni, hangsúlyozta Böröndi tábornok

Az MH Összhaderőnemi Parancsnokság szárazföldi haderőnemi főnöke ezt követően Csomós Lajos nyugállományú vezérőrnagy, a Bajtársi Egyesületek Országos Szövetsége alelnöke, valamint a Magyar Államvasutak képviseletében megjelent Harasztovics Tímea társaságában egy-egy nemzetiszínű gyertya meggyújtásával avatta fel az elhunytak nevét felidéző emléktáblát a vasútállomás falán.

A Magyar Honvédség képviseletében Böröndi Gábor dandártábornok és Zentai László ezredes koszorúzott a herendi emléktáblánál

Az avatási ünnepség zárásaként a tisztelet koszorúit helyezte el az emléktáblánál többek között a Magyar Honvédség, Herend önkormányzata, a Fidesz választókerületi szervezete, valamint katonai hagyományőrző egyesületek.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a veol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!