Hírek

2013.07.04. 07:40

Tízezer tonnás ammóniatároló tartály sérült meg - katasztrófavédelmi gyakorlat volt

A veszélyes anyagokkal kapcsolatos súlyos balesetek elleni védekezés jegyében Pétfürdő, Ősi és Várpalota külső védelmi tervét gyakorolták a napokban az érintett települések a katasztrófavédelem bevonásával.

Szabó Péter Dániel

A feltevés szerint egy 10 ezer tonnás ammóniatároló tartály töltőcsonkja sérült meg a vegyipari üzem területén, s az esetet jelentették a tűzoltóság felé. A gyakorlatba bevont Pétfürdői Hivatásos Tűzoltóság szolgálatparancsnokának utasítására a felderítés és előzetes feladategyeztetés után a szakemberek megkezdték a tartályból kiáramló ammónia gáz terelését, illetve hígítását, valamint a környezet hűtését hosszú, szórt, porlasztott sugarakkal. Időközben a Katasztrófavédelmi Mobil Labor (KML) gépjárműve is a helyszínre érkezett, s a meghatározottak szerint a település több helyszínén felkészültek az esetlegesen szabadba került mérgező gáz koncentrációnak mérésére. Meghatározták a szél irányát és sebességét, hogy kiderüljön: érinti –e a szomszédos településeket a szennyezés.

Szabó Péter tűzoltó alezredes és Ferencz Kornél, a Várpalotai Járási Helyi Védelmi Bizottság elnöke a gyakorlaton (Fotó: Katasztrófavédelem)

Horváth Éva pétfürdői polgármester a terv szerinti tematika alapján, a veszélyhelyzeti ismeretek birtokában, az érintett üzem vezetőjétől, illetve a mentés- valamint a tűzoltás vezetőtől kapott értesítés után azonnali elzárkóztatást rendelt el a helyi Panelkuckó Napköziotthonos Óvodában. Időközben megtörtént a kiáramló veszélyes anyag lokalizálása is. A településrészeken a KML mérő műszeregysége nem mutatott ki mérgező anyagot a levegőben, így a polgármester elrendelte a gyakorlat színhelyein lévő ellenőrző-döntnökök visszahívását jelentéstételre, illetve a közoktatási intézményben feloldatta az elzárkózást.

Fekete Istvánné, a Vöröskereszt Várpalotai Területi Szervezetének vezetője és Meszlényi Norbert, a Várpalotai Mentőállomás vezető mentőtisztje a gyakorlaton (Fotó: Katasztrófavédelem)

Elhangzott, a három érintett település polgármestere, illetve a jelenlévő megbízott törzsvezetési munkatársak szoros szakmai kapcsolatban követték nyomon a gyakorlat mozzanatait, készek voltak a feltételezett események kapcsán a lakosság értesítésére, illetve a lakosságvédelem szabályainak alkalmazására. A gyakorlat Szabó Péter tűzoltó alezredes,  a Veszprémi Katasztrófavédelmi Kirendeltség vezetőjének értékelésével zárult, a szakember megfelelőnek minősítette a látottakat.


A gyakorlaton az érintett települések polgármesterei, képviselői mellett részt vett a Nitrogénművek Zrt. felső küszöb értékű üzem vezetője és munkatársai, a Veszprém Megyei Kormányhivatal és a Várpalotai Járási Helyi Védelmi Bizottság. Jelen volt a Pétfürdői Hivatásos Tűzoltóság parancsnoka és állománya, a Veszprém Megyei Katasztrófavédelmi Igazgatóság tervben érintett személyi állománya, a Katasztrófavédelmi Mobil Labor (KML) szolgálati csoportja, az illetékes Várpalotai Rendőrkapitányság szakemberei, a Vöröskereszt Várpalotai Területi Szervezetének vezetője, továbbá az Országos Mentőszolgálat képviseletében a Várpalotai Mentőállomás vezetője, valamint a pétfürdői és szomszédos települések polgárőrségének vezetői.

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a veol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!