Hírek

2014.01.08. 16:35

Több az utas a hajókon

Siófok – A balatoni komp rendkívül erős év végi forgalma sokat segített abban a hajós társaságnak, hogy a tavalyi hosszú tél miatt későn induló szezon veszteségeit ledolgozza, tudtuk meg dr. Halmos Gábortól.

Győrffy Árpád

A Balatoni Hajózási Zrt. (Bahart) vezérigazgatója elmondta, hogy 2013 két utolsó hónapjában 13 százalékkal több járművet és személyt szállítottak Szántód és Tihany között, mint egy évvel korábban. Ez a bevételben 24 százalékos növekedést eredményezett.

A tavalyi év utolsó két hónapjában összesen közel húszezer jármű és 47800 személy kelt át a Balaton másik partjára kompon.

A vezérigazgató szerint ennél is nagyobb volt a forgalomemelkedés az év utolsó tizenegy napjában. Az ekkor átszállított 1200 jármű 21 százalékkal több volt az egy évvel korábbinál, a 3200 utas mennyisége pedig 24 százalékos növekedést mutat a múlt év hasonló időszakában regisztrált forgalomhoz képest. A bevétel emelkedése még ennél is nagyobb volt a magasabb díjak miatt. Az év végi időszakban jellemzően a kirándulók használták a kompot, de ilyenkor is jelentős a munkájuk miatt a két part között ingázók száma.

Mint Halmos Gábor elmondta, az egész évet vizsgálva hat százalékkal nőtt a bevételük a múlt évihez képest, a jármű és személyforgalom az egy évvel korábbi 99 százaléka volt. A szezon elején ennél rosszabb volt a mérlegük a hosszan elnyúló tél és az egy évvel korábbinál kevesebb nyári hosszú hétvége miatt, de az év végi kompforgalom pozitív hatása sokat javított az eredményen.

Miközben a komp továbbra is a kiadott menetrendnek megfelelően közlekedik, a többi járművet már felkészítették a téli tárolásra. A Balaton legnagyobb hajóját, a Szent Miklóst pedig szárazra húzták, mert lejárt a nyolc évig érvényes műszakija.

- Az ilyenkor hivatalosan előírt ellenőrzések, felújítások mellett elvégezzük az inkább esztétikai jellegű és komfortnövelő munkákat is - mondta a vezérigazgató.

A másik nagyobb horderejű munka a Helka nosztalgiahajó motorjának a cseréje.

- A kollégáink a régit már kiszerelték. A napokban érkező új motor a legfrissebb emissziós normáknak is megfelel a minimális károsanyag kibocsátásával. A gázolaj fogyasztása is jóval alacsonyabb lesz a korábbinál, ezzel olcsóbb lesz az üzemeltetése. A hajó orrsugárkormányt is kap, amivel sokkal fordulékonyabbá válik, egyszerűbb lesz a vezetése és egy személlyel csökkenteni tudjuk a legénység létszámát is, ami további költségcsökkentést jelent - mondta Halmos Gábor.

A menetrendszerinti hajóforgalom az idén is hagyományosan a húsvét előtti szombaton, április 19-én indul újra. A komp addig jár, amíg a Balaton be nem fagy.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a veol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!