Hírek

2016.03.18. 13:50

Hetek óta nyitva van a Sió-zsilip, mégis nőtt a Balaton vízszintje

Siófok – Már több mint egy hónapja kinyitották a Sió-zsilipet, a Balaton vízszintje mégis tovább nőtt az akkori állapothoz képest.

Tremmer Tamás

A Balaton magas vízszintje miatt február 5-én a reggeli órákban kinyitották a Sió-zsilipet, és azon keresztül azóta is ömlik a víz. A kifolyó víz mennyisége másodpercenkénti 33 köbméter, mégis nőtt a Balaton vízszintje.

Mégsem olyan magas a vízszint, hiszen a Balaton a kacsáknak csak mellig ér
Fotó: Nagy Lajos

Amikor megnyitották a Sió-zsilipet, 123 centiméteren állt a mérce, március közepén pedig már 131 centit is mértek, tájékoztatott Siklós Gabriella, az Országos Vízügyi Főigazgatóság szóvivője. Mindez a csapadékos időjárás következménye, a vízgyűjtőről több víz jut a tóba, mint amennyi a zsilipen keresztül kimegy. Szerencsére március 17-től szárazabb idő érkezett, a hőmérséklet is melegedett, így napi egy centit apadt a tó. Március 18-án 129 centin állt a szintmérő.

Jelezte, azt ma nem tudják megmondani, hogy mikor zárják a zsilipet. Ez nagyban függ a hidrológiai helyzettől, a további csapadékmennyiségtől. Terveik szerint 120 centiméternél zárják a zsilipet. Arra mindenképpen tekintettel lesznek, hogy a turisztikai szezonra megfelelő mennyiségű és minőségű víz maradjon a Balatonban.

Az utóbbi időszak csapadékos időjárásának következtében az ország 11 vízügyi igazgatósága területén 54 belvízvédelmi szakaszon tartanak belvízvédelmi készültséget. Megyénkben az Ősi–Cece közötti mintegy 155 négyzetkilométeres területen van érvényben belvízvédelmi készültség, az első fokot még február 15-én rendelték el, amit március 2-án másodfokra emeltek. Azóta is ez van érvényben.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a veol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!