Hírek

2013.11.12. 18:04

Több mint egymilliárddal tartozik a kórház, mégis folyamatosan épül

Veszprém – Fölbolydult az egész kórház, szinte minden részlegében építkeznek, ennek ellenére zajlik a normál üzem. De már látszik a fény az alagút végén, egy év múlva minden átalakítással végeznek.

Varga Domokos Péter

Erről a Naplót dr. Rácz Jenő, a Csolnoky Ferenc Kórház főigazgatója tájékoztatta. Megtudtuk tőle, a kórházi struktúraátalakítás 1. szakasza az átadás fázisába ért, a radiológia területén befejeződtek a munkálatok, az új MR (mágneses rezonancia), mammográfia és DSL (digitális adatátvitel) készülékek műszaki átadása megtörtént. A radiológia előtti betegfelvételi résznél is befejeződött az építkezés, most kezdődik meg a bútorok leszállítása. A szülészeti osztály átalakítása szintén befejeződik a héten, itt is a bútorok összeszerelése következik. Ugyanez a helyzet a koraszülött intenzív (a perinatális intenzív centrum) és gyermek intenzív osztályon. A hónap végére mindegyik részlegben elkészülnek a bútorozással, december elején már a betegek is birtokba vehetik a felújított részeket.

Ezekkel a munkálatokkal párhuzamosan megkezdődött egy belső összekötő folyosó építése, ami decemberre szintén elkészül. Ugyanakkor készítik elő a D jelű épület tetőrészének, később egészének szigetelését, a nyílászárók cseréjét. Ugyancsak új tetőt kap a központi műtő is, a napokban fognak hozzá ezekhez a munkálatokhoz is.

A komplett struktúraátalakítás az elnyert uniós támogatással és az önrésszel együtt közel ötmilliárd forintba kerül.

Rácz Jenőt arról is megkérdeztük, a kórházak meghirdetett konszolidációja mennyiben érinti a megyei kórházat. Elmondta, mint minden hazai kórháznak, nekik is jelentős az adósságállományuk. A működés folyamán az évek alatt 1,2 milliárdos hátralékuk, kifizetetlen számlájuk gyűlt össze, ami havonta hozzávetőlegesen 60–80 millió forinttal nő. Arányaiban az adósságuk megegyezik az országos átlaggal, a kórházszövetség adatai alapján a rendszerből mindenütt körülbelül másfél hónapnyi finanszírozás hiányzik. Ez azt jelenti, hogy az országban a kórházak 65 milliárd forint körüli összeggel tartoznak.

A most bejelentett konszolidáció 31 milliárdos lesz, tehát durván az adósságállomány felét fedi le. A megyei kórházban ugyanezzel az aránnyal számolnak, azaz a mostani konszolidációval az adósságuk felét kifizeti az állam. Kiegyenlítik tehát a legrégebbi számláikat, ami azért fontos, hogy az év vége közeledtével a beszállítóik el tudjanak számolni a tulajdonosaiknak. Elsőbbséget élveznek azok a beszállók, amelyek alapvetően határozzák meg a működést, így az energia- és a gyógyszerbeszállítók. Utóbbiak már csak készpénzes fizetést fogadnak el a kórháztól.

A mostani konszolidáció mindenesetre lélegzetvételnyi szünetet jelent a kórháznak, egyben abban reménykednek, hogy a jövő évben magasabb lesz a finanszírozásuk. Így gátat lehetnek szabni az adósság folyamatos emelkedésének. Abban is bíznak – tette hozzá a kórház főigazgatója –, hogy az önkormányzatokhoz hasonlóan jövőre az immár állami tulajdonú kórházak teljes adósságállományát átvállalja majd az állam.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a veol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!