Hírek

2013.03.26. 14:48

Több mint százmillió forint a pokoli torony rehabilitációjára

Uniós támogatásból százharminchárom és fél millió forintot fordíthatnak a megyeszékhelyen a Házgyári út 1. számú társasház közösségi integrációjára – erről a városházán tartott sajtótájékoztatón számoltak be.

Varga Domokos Péter

A program megvalósítására konzorcium alakult, melyben a veszprémi önkormányzat a főpályázó, a Magyar Máltai Szeretetszolgálat a szakmai megvalósító, a Türr István Képző és Kutató Intézet és a Veszprém Megyei Kormányhivatal Munkaügyi Központja pedig partnerként vesz részt.

A rendkívül rossz szociális körülmények között élő emberek gyűjtőhelyévé vált Házgyári út 1. számú épület sorsa akkor változott meg, mikor a megyeszékhelyen a Máltai Szeretetszolgálat belépett a szociális ellátásba. Apró lépésekkel megkezdődött a fizikai és a szociális rehabilitáció. A több lépcsőben megvalósítandó folyamatban most az a cél, hogy az épület önállóan lábra tudjon állni, hogy a beindult változás már ne legyen megfordítható. A továbblépés esélye a munkaerőpiacra való kilépés, ami megadja az otthonteremtés biztonságát – erről Porga Gyula polgármester beszélt.

A 28 hónapon át tartó program részleteit Szalóky Réka projektmenedzser ismertette. A közösségfejlesztésre elnyert uniós pályázatoknál rendhagyó módon tárgyi fejlesztésre is nyílik lehetőség, már ebben az évben kialakítják a közösségi helyiséget, ahol a későbbiekben a képzést megvalósítják. Felújítják a már meglévő közösségi tereket, és több lakást is. A jövő évben a ház mellett játszótér is épül.

Kőműves, szobaasszony, parkgondozó és biztonsági őr szakmákban indítanak a lakók számára kétéves képzést, gondoskodnak az elhelyezkedésükről. A Máltai Szeretetszolgálatot képviselő Lőrincz Norbert eddigi veszprémi tevékenységükre tekintett vissza. A mostani program értékeként kiemelte, hogy a megvalósításban részt vevő tíz fős stábból kettő a ház lakói közül került ki. 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a veol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!