Hírek

2013.12.04. 06:40

Tömegközlekedés és telekadó Várpalotán

Várpalota - A helyi járatú autóbuszok szolgáltatási díjáról és a telekadóról is tárgyalt legutóbbi ülésén a város képviselő-testülete.

Szabó Péter Dániel

Egyetértettek a képviselők abban, hogy a további járatcsökkentés helyett a buszközlekedés újragondolása van szükség
(Fotó: Szabó Péter Dániel)

Egyik önkormányzati bizottság sem javasolta elfogadásra a menetrend szerinti autóbusz közlekedés legmagasabb szolgáltatási díjáról szóló előterjesztést. A képviselők egyetértettek abban, hogy korábbi 16 millió forint helyett a Bakony Volán által igényelt, 22 millió forintot is meghaladó éves támogatás túl magas. Ahogy abban is, hogy a további járatcsökkentés sem megoldás, sokkal inkább a buszközlekedés teljes átgondolására van szükség, adott esetben a Bakony Volán mellett más szolgáltatót is bevonva a rendszerbe.

- Régóta görgetjük magunk előtt ezt a problémát, s nem érkezik megoldási javaslat. Ha újra akarjuk gondolni a buszközlekedést, akkor be kell vállalni bizony népszerűtlen döntéseket is. Meg kell vizsgálni, hogy hol van a legnagyobb szükség a tömegközlekedésre - mondta el Katona Csaba alpolgármester (Fidesz). Az önkormányzat végül egyik előterjesztést sem támogatta, ami annyit jelent, hogy a jelenlegi tarifák maradnak érvényben. Az önkormányzati támogatásról a későbbiekben tárgyal majd a város és a Bakony Volán.

Újfent a testület elé került a helyi adókról szóló önkormányzati rendelet módosítása. A telekadók után fizetendő összegek komoly vitát váltottak ki ezúttal is. Falussy Sándor (MSZP) visszamenőlegesen szüntetné meg a szerinte aránytalanul magas adót, szerinte ugyanis az újabb szabályozás nem ad megoldást a több százezer forintos tartozások kezelésére. Máténé dr. Ignácz Anita jegyző hozzászólásában leszögezte, a telekadó alapja az, hogy az ingatlan vagyontárgy. Több év volt arra, hogy eleget tegyenek az emberek önbevallási és adófizetési kötelezettségüknek. Hozzátette, a költségvetési helyzetet figyelembe véve nagyon eltúlzott döntés lenne a telekadó visszamenőleges eltörlése.

Katona Csaba alpolgármester az ügy kapcsán elmondta, az önkormányzati büdzsé régóta hiánnyal küzd, a kötelező közszolgáltatásokra és a meglévő vagyontárgyak állagmegóvására sem elegendőek a befolyó összegek, ezért van szükség a megemelt adóterhekre. Végül Galambos Szilvia (Fidesz) ügyrendi javaslatára lezárták a vitát, s decemberben tárgyalnak újra a kérdésről. Addig az alpolgármester javaslatára a jogi és ügyrendi, valamint a pénzügyi bizottság az érintettek bevonásával megvizsgálja a kérdést.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a veol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!