Hírek

2017.08.14. 09:25

Tósokberénden ismét bemutatkozhattak a járműmatuzsálemek

Hetedik éve szerveznek a település nyugati városrészében veterán járműtalálkozót, amely a Dunántúlon ritkaságszámba megy, hiszen nehézgépeket, traktorokat, motorkerékpárokat és személygépkocsikat láthatnak egy helyen az érdeklődők.

Penk Tímea

A Tósokberéndért Egyesület egyik legaktívabb tagja, Csendesné Bosits Éva arról számolt be, hogy ereti céljuk volt a településen lévő matuzsálemek bemutatása. Közben híre ment a találkozónak és az ország számos pontjáról érkeztek a különcnek vélt tulajdonosok a büszkeségeikkel.

- Napjainkban egy nagy családot alkotnak a veterán járművek csodálói, gazdái, akik hétről hétre más településen, fesztiválon mutatják meg a gondosan karban tartott járműveiket - mondta Éva. Hozzátette, az egyesület a bemutató mellett évente versenyt szervez különböző kategóriákban, amelyet bíráló bizottság értékel. Idén Hauser György, a közlekedési felügyelettől, Pintér Emil, a Mercedes-Benz Clubtól és Jáger Zsolt, az egyesület részéről bírálta el a 151 regisztrált járművet.

A motorkerékpárok versenyét a Csepel 100/48-as jármű nyerte meg. Az 1948-ban gyártott motor büszke tulajdonosa Petrik Gyula Kópházáról érkezett. Második helyezett, az ajkai Rózsa Ádám MZ-je lett. Harmadik legszebb egy 1958-ban gyártott oldalkocsis Pannonia TLT, amelynek gazdája az Ajkarendeki Hauser Károly.

 

Az autók kategóriájában a Pontiac GTO full restaurált nyert, amely a monori Brecsok János tulajdona. Második egy Lincoln lett. A Continental GT coupe-t 1967-ben gyártották, Kerepesről hozta Kordás János. Harmadik a tósokeréndi Rosta Károly Barkas B100-a, amit eredeti állapotban állított ki. Egyéb kategóriában a Tatra tehergépkocsi és buszmentő lett a győztes, amely az ÉNYKK Zrt. tulajdona. Második a kolontári Stampf László birtokában lévő Steyr traktor, harmadik a bakonygyepesi Penk Béla Lindner traktora lett.

Közönségdíjakat a soproni Milkovics Patrik a Fiat 500-al nyerte meg, a fesztivál legszebb autója egy Mercedes-Benz 200S Ponton 1957-ből, amelynek Gál György a tulajdonosa, aki Dunakesziről érkezett a rendezvényre.

Sok nézelődője volt a vadonatúj Chevrolet Corvettenek, az amerikai autóipar egyik ikonjának, amelyet a tengerentúl Ferrárijaként emlegetnek. A jövőt Lévai Sándor gyöngyösi vállalkozó hozta el Tósokberéndre.

Közel száz jármű vett részt a veterán túrán, amely a Somló környéki településeket és néhány bakonyi falut érintett. Pihenőt tartottak a Sobri Jóska kalandparknál, majd Szentgálon a falunap közepébe cseppentek, ahol stabilmotor bemutatón vettek részt. A két napos program leglátványosabb része az Albatrosz Repülő Egyesület négy ejtőernyősének az ugrása, navigációja és földre érkezése volt. Ilyen eseményt Tósokberénd közönsége testközelből még nem látott. Így nagy élményben volt része minden fesztiválra látogatónak. Közben kipróbálhatták az extrém hintát, a segwayen való közlekedést a bátrabbak. A gyerekek légváron ugrálhattak és csillámtetkót kérhettek. A traktorhúzó bajnokság első helyezettje Tóth László lett. A gyerekek traktorhúzó versenyét a Hanácsek Réka, Hidi Diana, Bolla Vanda, Nagy Nóra és Domnai Ivett összetételű lány csapat nyerte. A háromszáz kisállatot nevelő alig húszéves Kertész Krisztián is bemutatott néhány kedvencet, amelyeket főleg az apróságok simogattak. A színpadon fellépett a szervező egyesület TBE Art stúdió csoportja, az Iron Bird és a Régi idők zenekar. Az esti mulatsághoz a Rajbizli zenekar szolgáltatta a zenét. Előző esti retro disco házigazdái Antony Stiff és DJ. Duck voltak. Ismét volt lehetőség kis vonaton és Ikarus buszon utazni, aki nosztalgiázni akart.

Csendesné Bosits Éva elmondta, hogy az egyesület sertés ragúval látta vendégül a résztvevő járművek gazdáit és a látogatókat.

- Több mint száz dolgozó önkéntes, közöttük számos diák, azon munkálkodott, hogy jól érezze magát az 1500 résztvevő - ismertette az egyesületi tag.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a veol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!