Hírek

2013.01.04. 12:34

Továbbra sincs végleges döntés a szentkirályszabadjai repülőtér ügyében

Balatonalmádi - Ismét az elsőfokú környezetvédelmi hatósághoz, a közép-dunántúli felügyelőséghez került a szentkirályszabadjai repülőtér engedélyeztetésének ügye, az erről szóló tájékoztatás a napokban érkezett meg a polgármesteri hivatalhoz. Új eljárásra az ügyben azért volt szükséges, mert az országos főfelügyelőség október 29-én kelt végzésével megsemmisítette az elsőfokú döntést és új eljárás elrendeléséről határozott a tervezett repülőtér fejlesztéssel kapcsolatban.

Halmos György

Az elsőfokú hatóság az új eljárás keretei között a december 19-én kelt végzésével megszüntette az előzetes vizsgálati eljárást, mivel a másodfokú döntés szerint a környezetvédelmi hatóság részéről előzetes konzultáció keretében „vélemény adásának van helye”. A konzultációs eljárás során a szakhatóságok és a hatásterületen élő érintettek észrevételt tehetnek. A konzultációs eljárás lezárásáról közleményt tesz közzé a környezetvédelmi hatóság, és ezt követően indulhat az engedélyezési eljárás

Mint arról már a Naplóban többször is beszámoltunk a terület 2005-be került a két önkormányzat tulajdonába, a cég még 2006-ban vásárolta meg. A tervezett polgári légikikötő ellen a balatonalmádi lakosok többször is demonstráltak, Sólyom László volt köztársasági elnök is támogatta őket, sőt az önkormányzat pert nyert a Nemzeti Közlekedési Hatóság ellen a zajgátló védőövezet kijelölésével kapcsolatban.

Fotó: archív

A Közép-Dunántúli Környezetvédelmi, Természetvédelmi és Vízügyi Felügyelőség 2010 szeptemberében második alkalommal is elutasította a környezetvédelmi engedély kiadását. A repülőtér engedélyeztetési ügyében a felügyelőség által 2009 június hozott alaphatározatot a főfelügyelőség megsemmisítette és új eljárás lefolytatására utasította a regionális szervezetet. Az alaphatározatban zajvédelemre hivatkozva tagadták meg az engedély kiadását.

Az évek óta húzódó ügyben jelenleg peres eljárás van folyamatban a két fél, az önkormányzatok (Veszprém és Szentkirályszabadja), valamint a beruházó, a BudaWest Zrt. között. Olyan jelentős az érdekkülönbség, ami nem teszi lehetővé a peren kívül megállapodást. A bíróság 2011-ben kedvezőnek tűnő döntést hozott az érintett önkormányzatok számára azzal, hogy visszaadta kezelésükbe a Veszprém-Szentkirályszabadja repülőteret, az „ingatlan kulcsa” jelenleg a BudaWest Zrt.-nél van, mert még nem született megállapodás az elszámolásról; többek között a tárgya a jelenlegi eljárásnak a megyei törvényszéken.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a veol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!