Hírek

2015.04.07. 15:05

Merre tovább, diákok?

Veszprém - A végzős diákok számára közeleg az érettségi időszaka, ami eldönti, hogy ki, merre folytathatja tanulmányait az ősztől.

Balla Emőke

Országszerte több mint százötezren jelentkeztek idén a 2015 szeptemberében induló felsőoktatási képzésekre, derült ki a felvi.hu felméréséből. A legtöbben gazdaságtudományi, műszaki és pedagógusi szakokra adták be a felvételi lapjukat.

A veszprémi Pannon Egyetemre a 2015-ös őszi felvételi eljárásban összesen 4486 diák jelentkezett, Ez a 2014-es jelentkezési létszám 98 százaléka, ami megfelel az országos tendenciának. Az intézménybe idén 2223 diák első szándékúan jelentkezett, ami a tavalyi évhez viszonyítva csaknem hat százalékos csökkenést jelent. Alapszakon nappali tagozatra idén 2581-en, mesterszakra 808-an jelentkeztek.

A karonkénti első szándékú jelentkezési adatok az alábbiak szerint alakulnak: a gazdaságtudományi karra 763 diák (97 százalék a 2014-es évihez viszonyítva), a keszthelyi Georgikon karra 468 (87 százalék), a mérnöki karra 340 (87 százalék), a modern filológiai és társadalomtudományi karra 390 (96 százalék), a műszaki informatikai karra 262 diák (104 százalék) jelentkezett.

Az Ipari Szakközépiskola és Gimnázium két tanulója, Nemes Boldizsár és Balázs Bence is jogi karon szeretné folytatni tanulmányait. Fotó: Balogh Ákos

A Vetési Albert Gimnáziumban tavaly százhuszonegy végzős diákból száztizenkilencen felvételiztek, amiből százöten bekerültek valamelyik felsőoktatási intézménybe. Az iskola adatai szerint az idei száztizenkilenc végzős közül is legfeljebb ketten-hárman vannak olyanok, akik nem főiskolán, vagy egyetemen folytatják az ősztől. Hasonló számokkal szolgált Schultz Zoltán, a Lovassy László Gimnázium igazgatója. Akárcsak tavaly, száztizennyolc végzőse van az iskolának idén is, amiből száztizenhatan tanulnának tovább a felsőoktatásban, ami 2014-ben a jelentkezők 93 százalékának sikerült.

Balázs Bence és Nemes Boldizsár az Ipari Szakközépiskola és Gimnázium tanulói nem bízzák a véletlenre a bejutást az egyetemre, a tavaszi szünetben is a megyei könyvtárban tanulnak. – Humán beállítottságú vagyok, jogra szeretnék menni az ELTE-re, vagy Pécsre – mondta Balázs Bence.

Nemes Boldizsár szintén jogász szeretne lenni.

– A történelem a kedvencem nekem is, illetve még az idegen nyelvek. Családi okok miatt mindig is érdekelt a jogi szakma – árulta el Boldizsár.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a veol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!