Hírek

2017.06.29. 15:27

Tucatnyi harcihelikoptert újíttat fel a honvédség

12 darab Mi-24-es harcihelikopter komplex ipari nagyjavítására írt ki pályázatot a Honvédelmi Minisztérium, így pótolnák a 2012 vége óta hiányzó képességet.

Balogh Ákos

Köztudott, hogy évek óta problémákkal küzd a Magyar Honvédség forgószárnyas flottája, a kiöregedő orosz gyártású helikopterek az elmaradó kötelező javítások miatt csak korlátozottan voltak hadrafoghatóak.

A szállítóhelikopterek bár folyamatosan üzemeltek, még ha kritikus darabszámban is – ezekből nemrég nagyjavítottak négy gépet a probléma orvoslására - , a harcihelikopteres képessége a hadseregnek gyakorlatilag 2012 decembere óta nem létezik, így nem vagy csak korlátozottan képesek ellátni a szárazföldi erők légi támogatását egy esetleges fegyveres konfliktus, az ország védelme során.

Most a kormány és a szaktárca döntése alapján 12 harcihelikoptert újíttatnának fel, erre írtak ki pályázatot. Hat darab Mi-24P helikoptert és hat Mi-24V gépet tennének újra repülőképessé, ezek jelenleg az MH 86. Szolnok Helikopter Bázison várják sorsuk jobbra fordulását.

A dolog érdekessége az – a képesség visszanyerésén túl - hogy a Mi-24V helikopterek, egészen 2004-ig a Veszprém melletti szentkirályszabadjai katonai repülőtéren szolgálták a magyar légteret.

Továbbá, a hat Mi-24P is helyi kötődéssel bír, 1995-ben egy húszgépes flotta részeként kaptuk meg Németországtól őket, ezek a helikopterek Veszprémbe érkeztek meg vasúton, majd innen szállították őket a katonai repülőtérre, viszont közülük csak kettőt újítottak fel a honvédség számára 2004-ben, a maradék négy, huszonkét évvel a veszprémi érkezésüket követően most emelkedhet újra a levegőbe

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a veol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!