Hírek

2016.03.04. 12:02

Tüntet a nagymama - Nyilvánosan tiltakozik unokájáért

Ajka - Anya, ne menj el, ne hagyj itt engem, így sírt a kisunokám édesanyjába kapaszkodva – mesélte Mária, akit mélységesen felháborított a bírósági döntés, amely a gyermeket az édesapjának ítélte. Az asszony úgy látja, hogy rossz irányba fordul a világ, ha egy kisgyermeket el lehet szakítani az édesanyjától, aki őt megfelelően gondozza.

Penk Tímea

Próbálta Mária elfogadni a bíróság ítéletét, de nem tudja, mert az szerinte nem megalapozott. Nem tud beletörődni abba, hogy bármely édesanyától elvegyék a gyermekét és a felügyeleti jogot, amíg nyomós indok nincs rá, ezért csendes demonstrációt szervez az Ajkai Járásbíróság épületénél március 10-én délben, várhatóan fél 12 és egy óra között.

– Nem fogunk zajongani és zavart kelteni, de csendben tiltakozunk. Én az unokámért teszem, mert nem hagyhatom, hogy tönkremenjen az élete, és saját magát még nem tudja megvédeni – mondta a nagymama, majd elmesélte családja történetét. A lánya a munkahelyén ismerkedett meg a férjével, egy gyermekük született hat évvel ezelőtt.

– A lányomnál a szülés után súlyos gerincproblémák léptek fel, többször meg kellett műteni. Ilyenkor én segítettem neki. Mindezt a bírósági tárgyaláson úgy adta elő a volt vejem és a családja, hogy a lányom egy rossz anya, mert nem látta el sem a gyermeket, sem a háztartást – számolt be az asszony. Mária a veje viselkedésében soha semmilyen gyengéd megnyilvánulást nem látott a neje iránt, ellenben lelki terror alatt tartotta, becsmérelte és évekig a személyi szabadságában is korlátozta.

Mária úgy érzi, hogy rossz irányba fordult a világ, ha a huszonegyedik században Magyarországon alapos ok nélkül el lehet venni egy édesanyától a gyermekét és a felügyeleti jogot (Fotó: Penk Tímea)

– A kisunokám háromévesen elszólta magát: „apa fellökte anyát, mert nem akarta, hogy eljöjjünk hozzátok”. A vőm pedig egy beszélgetés során azt adta elő, hogy nőt nem verünk, hanem fellökjük, mert annak nincs nyoma. Évekig így is tett, míg a saját kisfia le nem buktatta – mondta az asszony, majd sorolta az általa furcsának ítélet eseteket. Például azt, ahogyan az apa kiveszi a síró csecsemőt az anyja kezéből, hogy majd ő megnyugtatja, vagy együtt fürdik a gyermekkel és ragaszkodik ahhoz, hogy egy ágyban aludjanak. Mária szerint a veje nem tud sem főzni, sem pedig mosni, és főleg arra nem képes, hogy önállóan ellásson egy hatéves gyermeket.

– A lányomnak van munkája, lakása, szereti a kisfiát, ő az élete értelme, elviseli érte ezt a förtelmes életet, amiben része van a férje és anyósa mellett már évek óta – mesélte a nagymama, aki nem tud beletörődni abba, hogy bármely édesanyától elvegyék gyermekét és a felügyeleti jogot, amíg nyomós indok nincs rá, mint például a kiskorú bántalmazása, az anya alkoholizmusa vagy kábítószerezése, esetleg ha a hajléktalanságával veszélyezteti a gyermekét.

– Mit érezhet a kisgyermek, aki folyamatosan attól retteg, hogy az édesanyja munka után nem mehet haza, mert az apuka már hetek óta arról beszél neki, hogy ezután anya csak látogatóba jön? Kizárja-e az apa a házból a gyermek anyját, ahol eddig együtt éltek, mert az az ő tulajdona? – kérdezte Mária. Szerinte ezek hatalmas lelki terheket jelentenek egy hatéves gyermeknek. A nagymama úgy érzi, hogy ennek nem szabadna megtörténnie a huszonegyedik században Magyarországon, és várja a tüntetésre azokat, akik tiltakoznak az ellen, hogy rossz irányba forduljon a világ.Munkatársunk megkereste a kisgyermek édesapját, aki nem kívánt nyilatkozni az ügyben.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a veol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!