Hírek

2017.07.17. 17:05

Népszerűek megyénk várai

MEGYEI KÖRKÉP A megye egykoron erős pillérei-nek számító várak kapitányai és a segítségükre felsereglett, tettre kész lokálpatrióták közösen dolgoznak azért, hogy az összefogás eredményeképpen az erődök komoly turisztikai célponttá váljanak.

Tóth B. Zsuzsa

Kíváncsiak voltunk, a nyári idegenforgalmi szezonban hogyan próbálják bevonzani a turistákat, illetve a balatoni élmények mellett mekkora érdeklődés irányul a váraink felé. A sümegi várban és környékén észrevétlenül eltelik egy nap is, annyi élmény várja a látogatókat egész nyáron. A Történelmi élményparkban a középkort megelevenítő lovasjátékok várnak mindenkit spanyol lovas karusszelbemutatóval és ügyességi fegyverbemutatóval, illetve lovas, gyalogos bajvívással fűszerezett lovagi tornával. Az idei év újdonsága a lovagi tornán a mongol lovas kaszkadőrbemutató. Középkori lakoma koszorúzza meg a programot.

A várban újdonság a püspöki lakószoba és tanácsterem az Öregtoronyban, az alsó szinten a korabeli konyha és éléskamra. Megújult a darabontszoba, a sütőház, a bognár- és kovácsműhely pedig korabeli eszközökkel gazdagodott.A Várkápolna, a kínzókamra, valamint a borászati, régészeti kiállítás, a várkapitányi szoba és a fegyvermúzeum, a vármakett-kiállítás vonzza a látogatókat. Mindemellett lovagolás, lovaskocsikázás, borkóstoló szerepel a kínálatban. A Kapitány napok augusztus 12-én és 13-án várják a vendégeket.

A nagyvázsonyi várban a helyi hagyományőrzők Kőrösi Csaba színész vezetésével állnak hadrendbe, ha igény van rá, naponta többször is 
Fotó: Fábry Szabolcs

Szigliget vára 750 éves múltra tekint vissza, hazánk egyik leglátogatottabb és méltán népszerű erődítménye. Folyamatosan fejlődik, miközben tavasztól őszig rengeteg program várja a látogatókat. A várkapunyitás eseményét már április közepén megtartják, többek között történelmi íjászversennyel, solymász- és haditorna-bemutatóval, apródavatással, májustól pedig folyamatosak a harcászati bemutatók. Nyár elején kétnapos várfesztivált rendeztek, például bábszínházzal, történelmi bajvívókkal, lovagrendek bemutatkozásával. A Múzeumok éjszakáján sok más mellett fáklyás vártúra, tűzzsonglőr-bemutató várta a vendégeket, a zenés esteken pedig ebben a hónapban a Magna Cum Laude, a Péter Szabó Szilvia Akusztik, a Hooligans, a Kormorán és a Margaret Island játszik a várban. Augusztusban Hagyományőrző napokat tartanak.

Nagyvázsonyban szeretnék a nyári idegenforgalmi szezont és az utószezont is jól kihasználni. Július elsejétől az augusztus 20-i hétvégéig naponta két alkalommal, dél-előtt 11-kor és délután 16 órakor rendeznek várjátékokat. Újításként, ha legalább 15-20 ember szeretné látni a várjátékot, akkor ezt a hagyomány-őrzők bemutatják a napi két, fix időponton kívül is. A várban kizárólag helyiek dolgoznak, és két ló is szerepel a műsorban. A fiataljaik a Balaton-parton plakátokkal és szórólapokkal népszerűsítik a rendezvényeket. Kihasználják a média érdeklődését is a várjátékok iránt, az itt készült műsorokban a várban dolgozó hagyományőrzők mutatkoznak be és viszik hírét a településnek. Elterjedt az országban Gedeonnak, az e-busznak a híre is, amelyet sokan keresnek. Vázsonyban a nyár egyik kiemelt rendezvénye a Hazajáró napok július 12-től 16-ig, amelynek fő produkciója a Várbál. A rendezvény partnerei a legendás székelyföldi sör és a Duna TV Hazajáró magazinja. A másik nagy rendezvény az augusztusi Virtus Fesztivál, a Lóerők Fesztiválja Szent István-napi programokkal.

Nagy Ferenc várkapitány kiemelte:a cseszneki vár látogatottsága még a nagy meleg és szárazság ellenére is növekszik
Fotó: Nagy Lajos

Elkezdődik a vár fejlesztése is. Még a nyár folyamán megkezdődnek a korábban fel nem tárt területek régészeti munkálatai, de ez nem zavarja a vár látogatását. A magyar állam egymilliárd 60 millió forintot költ a várra. Az építkezés várhatóan 2018 nyarának végén, őszének elején indul el, amelynek során a vár előtt kialakítanak egy látogatóteret, látogatóközpontot, valamint megépül a palotaszárny is XXI. századi bemutató- és élménytermekkel.

Nagy Ferenc várkapitány a cseszneki vár üzemeltetőjeként arról mesélt, hogy a vár látogatottsága még a nagy meleg és szárazság ellenére is növekszik. Az emelkedő látogatószámok igazolják, nemcsak a strandokra, a vízpartra kíváncsiak a pihenni vágyó turisták. - Úgy gondolom, idén megdől a látogatórekordunk, az évi húszezer fő. Ennek egyik oka főleg az lehet, hogy a vár nemrég szépen megújult - jegyezte meg a várkapitány. A cseszneki várba érkező turistákat kvízjáték fogadja, mely végigvezeti az érdeklődőket a több mint hétszáz esztendős épület legjellegzetesebb pontjain, ahol azok érdekességeiről, tudnivalóiról kihelyezett táblák is tájékoztatnak a fejlesztéseknek köszönhetően.

A 2015-ös nemzeti várprogrogram keretében megvalósult felújításoknak hála az épület több ponton megújulhatott, ez is vonzó az ideérkezők számára. Idéna cseszneki várjátékok ugyan elmaradnak, de a vár lábánál található Kőmosó-szurdok számos lehetőséget kínál a kikapcsolódásra az épület bejárása után is: a Bakony-Balaton Geopark legészakibb bemutatóhelyszínén két barlang, sok érdekes természeti képződmény, valamint Magyarország első via-ferratája (vasalt mászóútja) is csalogató a turisták számára.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a veol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!