Hírek

2017.09.06. 13:45

"Meg kell mentenem az életét!" - Gábornak köszönhetően nem történt tragédia a gyulafirátóti tűzben

Veszprém-Gyulafirátót - Semmit nem láttam a füstben, amikor visszamentem anyámért az égő házba, a hatalmas hőségben egyet tudtam: meg kell mentenem az életét! Ezt mondta Gábor, aki negyedmagával menekült ki a tűz elől szerdán hajnalban, amikor gyulafirátóti otthonuk tetőszerkezete lángra kapott, majd a ház és a mellékhelyiség is kiégett.

Kovács Erika

- Először azt hittem, az ajtó csapódott be, úgy hajnali fél négy lehetett, beszélt a borzalmas hajnalról Gábor, aki szerdán reggel, amikor ott jártunk, azt kérte, teljes nevét ne írjuk le. Majd tovább folytatta, aztán egymás után többször is hatalmas durranást hallott, és ezt már furcsának találta,  hogy ez nem lehet véletlen. Arra gondolt, édesanyja eshetett el, aki vele és két kisgyermekével együtt él a családi házban.

- Amikor kiléptem az ajtón, hogy megnézzem, mi is történt valójában, a látvány inden képzeletet felülmúlt! Minden lángolt és vörös volt előttem, egymás után pattantak ki az ablaküvegek a tűzben. Azonnal felébresztettem a 4,5 meg a 6 éves kisgyermekemet, és édesanyámat, aztán valamennyien rohantunk ki a házból a tűz elől, idézte fel a félelmetes perceket Gábor.  Hozzáteszi, aztán az udvaron mégsem látta már édesanyját, így egyből arra gondolt, visszafordulhatott, valószínűleg valamit szeretett volna kihozni a szobájából. - Anyám visszament az égő házba?! kiáltotta-kérdezte a férfi, és azonnal sarkon is fordult, hogy kimentse az idős asszonyt a lángokból, de a terasz akkorra már lángokban állt. Gábor felkapott egy vaslétrát, azon keresztül ment be az egyik ablakon a házba, hogy kihozza édesanyját onnan, ami szerencsére sikerült is! A kicsik, az apa és nagymamájuk hálóruhában futottak ki az udvarra, és hamarosan megérkeztek a tűzoltók is. A férfi, a gyerekek és az idős asszony a férfi testvérénél találtak menedéket. Gábor kisebb sérülést szenvedett hajnalban, őt a mentősök a helyszínen látták el.

 

Borzalmas látványt nyújtott a kiégett ház Gyulafirátóton, ahol négyen menekültek ki a tűz elől szerdán hajnalban Fotó: Kovács Erika

- Sajnos mindenünk odalett, kiégett a szép otthonunk, berendezéssel együtt, megsemmisült az udvaron minden, összes ruhánk a tűzbe veszett, a gyerekeknek ma cipőt kell venni, mert nekik is mindenük elégett a lángokban, így összegezte a veszteséget Gábor. Azt mondta, nagy szerencse, hogy van biztosítás a házon. Annak is örült, hogy az autót még időben ki tudta hozni az udvarról, és a tűzoltók is épségben vittek ki két gázpalackot az épületből.

Az utcában mindenki nagyon sajnálkozott a történtek miatt. Az emberek azt mondták, a férfi egyedül, illetve a nagymama segítségével neveli a kicsiket, most pedig odalett az otthonuk! Gazdag Józsefné, az egyik lakó arról beszélt, először azt hitték szerdán hajnalban, hogy petárdát gyújtogat valaki. Aztán az asszony férjével együtt kiment, hogy meggyőződjenek arról, mi is történik, és akkor látták meg az égő házat! Kétségbeesetten rohantak oda, és akkor nyugodtak meg, amikor látták, mindenki ki tudott menekülni belőle a lángok elől.

Czaun János, a településrész önkormányzati képviselője érdeklődésünkre elmondta, azonnal megkereste a családot, amikor megtudta, mi történt velük, és felajánlotta nekik, hogy segíti őket, amiben csak lehet. Arról már intézkedett is, hogy konténert szállítsanak a házuk elé, amibe a törmelékeket össze tudják majd gyűjteni. Czaun János úgy fogalmazott, a mostani sajnos már a harmadik tűzeset egy éven belül a településrészen.

A sors fintora, hogy Gábor akkor keresett meg minket, amikor egy korábban, Rigácson történt tűzesetről írtunk. Felajánlotta, ugyanis, hogy kiépíti a villanyvezetéket a szerencsétlenül járt család házában, mert sajnálta nagyon, hogy így jártak.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a veol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!