Hírek

2017.08.02. 16:03

Tűzgyújtási tilalom van, de a kertjében sütögethet!

Harmadfokú hőségriasztással indult az augusztus: a meteorológiai előrejelzések alapján a tisztifőorvosi feladatokért felelős helyettes államtitkár a legmagasabb fokú hőségriasztást adta ki keddtől péntek éjfélig.

Kovács Erika

Ezzel párhuzamosan továbbra is érvényes a június 20-a óta fennálló országos tűzgyújtási tilalom. Ennek ellenére több olyan tűzeset is történt a megyében,- legutóbb például a Várpalotához tartozó Baglyas-hegyen - amelyek emberi gondatlanságra vezethetők vissza, közölte Helt Ákos megyei katasztrófavédelmi szóvivő.

A szóvivő elmondta: a szabadtéren keletkező tüzek kilencvenkilenc százalékát az emberek okozzák, ami azt is jelzi, hogy kellő óvatossággal és gondossággal, az előírások betartásával az esetek többsége megelőzhető lenne. A hatályos jogi szabályozás értelmében tilos a kerti hulladék égetése, e tiltás alól az önkormányzat helyi rendeletben adhat felmentést, az égetés feltételeit és lehetőségét ebben az esetben a rendelet szabályozza. Arról, hogy mikor lehet a kertben égetni, a helyi önkormányzatnál lehet érdeklődni. Amennyiben az önkormányzatnak nincs ilyen rendelete, akkor nem szabad avart és kerti hulladékot égetni. A külterületen lévő, lábon álló növényzet, a tarló, illetve a növénytermesztéssel összefüggésben keletkezett hulladék szabadtéri égetését előzetesen engedélyeztetni kell a tűzvédelmi hatósággal.

Helt Ákos kiemelte, az országos tűzgyújtási tilalom miatt június 20-a óta tilos tüzet gyújtani erdőkben, fásításokban, facsoportokban, útszéli fasorokban és ezek kétszáz méteres körzetében, még a kijelölt tűzrakó helyeken is. A saját kertjében azonban mindenki szabadon grillezhet, bográcsozhat vagy sütögethet, azonban ilyenkor is be kell tartani az alapvető tűzvédelmi szabályokat, mindig legyen oltóanyag és olyan szerszám a közelben, amivel kordában lehet tartani a tüzet, amelyet természetesen egyetlen pillanatra sem szabad magára hagyni. Ha feltámad a szél, be kell fejezni az égetést. A sütögetés végeztével úgy kell eloltani a tüzet, hogy az ne tudjon visszagyulladni, a legjobb, ha öt-tíz centiméter föld vagy homok kerül rá.

-Ha valaki megsérti a tűzgyújtási tilalmat, az okozott kár megtérítésén felül még tűzvédelmi bírsággal is sújtható. Ha egy szabálytalan égetés miatt keletkezett tüzet a tűzoltóknak kell eloltaniuk, a bírság mértéke 20 ezertől egészen három millió forintig terjedhet, hangsúlyozta a szóvivő.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a veol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!