Hírek

2012.12.23. 11:44

Tűzmentes legyen az ünnep

Veszprém - A szentestét követően napról napra tűzveszélyesebbé válnak a meleg szobában kiszáradó karácsonyfák, hívja fel a figyelmet a Veszprém Megyei Katasztrófavédelmi Igazgatóság.

Szabó Péter Dániel

A tűzoltók, valamint az elmúlt években lefolytatott tűzvizsgálatok tapasztalatai alapján elmondható, hogy ebben az időszakban főképp elektromos áram és a nyílt láng miatt keletkeznek a lakástüzek.

- Semmiképp ne vásároljanak kétes eredetű, engedéllyel nem rendelkező izzósort, mert a vizsgálat nélkül árusított izzósorok meghibásodása, zárlata nem egy esetben gyújtotta meg a kiszáradt karácsonyfát - hívja fel a figyelmet Bakos György tűzoltó őrnagy, megyei katasztrófavédelmi szóvivő, aki a nyílt láng használatára is kitért.

- A csillagszóró szikrái önmagukban ugyan nem tudják meggyújtani a fát, viszont ha rosszul helyezzük el, azaz hozzáér a tűlevelekhez vagy egy papírdíszhez, akkor pillanatok alatt kész lehet a baj. Fontos még kiemelni, hogy a meleg szobában napról napra jobban szárad a fa, épp ezért egy hét után egyáltalán ne használjunk nyílt lángot a közelében. Érdemes átgondolni, tanácsolják a szakemberek, hogy kritikus helyzetben a tűz merre és hogyan terjed tovább, illetve milyen menekülési lehetőség adódik. Ha például a szobából kivezető egyetlen bejárat közelébe helyezzük el, akkor tulajdonképpen égő fáklyával torlaszoljuk el a szabadulás egyedüli útját. Tartsuk távol a fát a függönyöktől, könyvespolcoktól is.

- Amennyiben mégis megtörténik a baj, azaz tüzet kap a karácsonyfa, akkor a legfontosabb szabály, hogy nem szabad kockáztatni saját testi épségünket. Az ésszerűség határain belül azonban cselekednünk kell. Jó, ha kéznél van egy pokróc vagy tűzoltó készülék, de a szénsavas, palackozott italok is megfelelnek a célnak. Érdemes belőlük egyet-kettőt előkészíteni - teszi hozzá Bakos György.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a veol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!