Hírek

2012.08.17. 09:02

Tűzrege táborban készülnek az ünnepre

Bakonyszentiván - Egy vállalkozó és a helyi polgármester segítségével és támogatásával, no meg a Jókai Mór Művelődési és Szabadidő Központ sikeres Nemzeti Kulturális Alap-pályázatának támogatásával középiskolás diákok sátoroznak a településen. A tábor nem a nyaralásról, hanem kemény munkáról szól. Látványos produkciójával az ünnepre készül a lelkes csapat.

Nagy Imre

- A diákok zömében a Semmi című előadásunkban vettek részt, őket hoztuk ki Bakonyszentivánra, egy munkahétre. Ennek lényege, hogy izgalmas tűzzsonglőr eszközök használatát tanuljuk meg. Ezek köré olyan történetet, dramaturgiai ívet kerítünk, ami színházi előadásként is funkcionál, és magát az eszközt is „megemeli” a teatralitás szintjére. A történetbe ágyazva pedig izgalmas produkciót hoz létre - mondta el Komáromi Sándor, a Teleszterion Színházi Műhely vezetője, a darab rendezője. Azt is megtudtam tőle, hogy a félelmet leküzdve már az első tűzgyújtásnál mindenki feloldódott. Természetesen, mint a Teleszterion minden alkotótábora, ez is kemény, a munka reggeltől estig, sőt, éjszakába nyúlóan tart. - Az igazi látványhoz elengedhetetlen, hogy mozgásban képzettek legyenek, tehát a színészi munkának része kell legyen az eszközökkel való tökéletes bánás. Szabó Mátyás Péter Budapestről érkezett, szabadúszó tűzzsonglőr, népművész és mindenes, ő tanítja az eszközök használatát. A Fehérlófia-történet ősi verzióját vettük elő, ezt tárjuk a nézők elé. A mi hősünk Szarvasfi. Ő és a társa, Hollófi indulnak el azon az úton, aminek a végén Szarvasfinak újra uralkodóvá kell válnia ebben a világban. Mindeközben akadályokon, kétségbeesésen, csalódásokon ugyanúgy átesik, mint vidám pillanatokon - meséli a történetet a rendező. -  Augusztus 20-a valahol mindenképpen kapcsolódik a tűzhöz, ami nálunk, magyaroknál is erős szimbolikával bír. Tisztító ereje, a tűzben való elhamvadás, az abból való újraéledés nagyon fontos, és augusztus 20-a, mint a megújhodás, a születés, az állam felépülésének pillanata izgalmasan összefonódó analóg helyzetet eredményez mese és ünnep között. Minden ünnepünknek, minden történelmi eseményünknek megvan a mesei, mitológiai alapja, ahova minden visszavezethető. A Jó küzd a Rosszal, próbál felülemelkedni önmagán. Ez a történet is igazából erről szól. Nem István királyról játszunk történetet, de a szarvas, a mese ősi szinten úgy belénk van kódolva, mint István történelmi szinten - fogalmazott Komáromi Sándor. A produkciót a hétfő esti ünnepséget követően este háromnegyed kilenckor mutatják be az Erzsébet ligetben.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a veol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!