Hírek

2012.07.05. 05:36

Udvaros Dorottya vetkőzése

Balatonfüred - Csaknem három évtizeddel a születésük után is hódítani tudnak Dés László és Bereményi Géza dalai Udvaros Dorottyával, Cserhalmi Györggyel és a zeneszerzővel.

Győrffy Árpád

Talán az esti Eb-döntő és a rendkívüli kánikula miatt a megérdemeltnél kevesebb néző gyűlt össze vasárnap a sportközpont lesötétített arénájában, de aki eljött, nagyon jól érezte magát.

A műsort Udvaros Dorottya nyitotta, majd Cserhalmi Györggyel, Dés Lászlóval együtt, párban, külön-külön énekelték az ismert dalokat. Ha senki se vár, Hóesés, Botladozva, Vetkőzés, Iskola, Tíz kicsi bűnjel, Vigyázz rám! csendült fel sok más mellett. Több olyan is volt köztük, amit korábban inkább más párral, Kulka Jánossal, Básti Julival vagy épp Somló Tamással ismertünk. A forró fogadtatás bizonyította, hogy sem a dalok, sem az előadók nem koptak meg az elmúlt évtizedekben. Legfeljebb a fiatalkori hamvasság helyett most az érettebb hang adta azt a pluszt, amitől például a Vetkőzés még mindig Udvaros Dorottyával szól a legjobban, és Cserhalmi György dörmögős, reszelős hangja is még mindig el tudja varázsolni a hallgatót.

Az est igazi sztárja mégis inkább Dés László volt, ha ez nem is mindig tudatosul igazán bennünk. Hisz az ő dalai adtak lehetőséget az énekeseknek, zenészeknek  - köztük saját magának is -, hogy ez a csoda összejöhessen. Tréfásan utalt is rá, hogy valami nincs rendben az ő megítélésével, amikor a Nagy utazás után kvízkérdésként feltette, kinek a szerzeménye az egyik legnépszerűbb magyar dal. A negyvenmilliós válasz: Dés Lászlóé.

Az egyik dalban bemutathatta zsenialitását a világhírű ütőhangszeres, Horváth Kornél. A főleg fémeken és talán asztalfiókon előadott szólóba Gyenge Lajos dobos is bekapcsolódott.

A Kossuth-díjas ütősnek ma önálló koncertje lesz Balatonfüreden. Egy szólóban Sipeki Zoltán gitáros is bizonyította, hogy 2010-ben jogosan nyerte el a legjobb közreműködő zenész címet. Kiválóan dolgozott a vokál (Nádasi Veronika, Péter Barbara), a billentyűs Erdélyi Péter és Boross Attila basszusgitáros.

 

A koncert magját Dés László és Bereményi Géza Udvaros Dorottyának írt 1984-es lemeze, az Átutazó adta. Az összeállítást más DésBereményi-szerzemények egészítették ki, amiket magukban, filmekből és más előadásokból, köztük a Básti Juli-Cserhalmi György-Udvaros Dorottya-Kulka János-Dés László csapatra épülő Férfi és Nő című produkciókból ismerhetünk.

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a veol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!