16°
19°

Ugyan ki figyel oda?

Veszprém - Závada Pál Kossuth-díjas író volt a vendége Szilágyi Zsófia egyetemi docensnek és Bozsik Péter írónak szerdán a várban, a Pannon Egyetem magyar irodalomtudományi tanszéke és a Szépírók Társasága által szervezett Trialógusokon.

Závada elsőként indulásáról mesélt, arról, hogy pályáját a 80-as években szociográfusként kezdte, dokumentumokat gyűjtött és beszélgetéseket készített, de már eb- ben az időben is sokkal jobban érdekelte őt a könyvesítés folyamata, azaz a szövegek feldolgozása, egységgé rendezése, mint maga a téma, az egyszerű tényirodalom. 

Első kísérletezésének eredménye Kulákprés című könyve lett. A későbbiekben a Holmi szerkesztőjeként tovább erősödött a kapcsolata a szövegekkel, s mivel a szociográfiák iránti érdeklődés is zuhanórepülésbe kezdett akkoriban, belehátrált az irodalomba, vagyis ekkor fogott hozzá első novelláinak megírásához. 

Závada úgy gondolta, muszáj megtanulnia tökéletes mondatokat alkotni, így 6-7 évig dolgozott szövegein. A szerző természetesen beszélt első nagy sikeréről, a Jadviga párnája című regényéről is, arról, hogyan talált rá a naplóformára, és miként lelte meg az egyes szereplők hangjait. 

Elmondta, mennyire nehéz volt a női szerepbe belehelyezkedve írni, s kialakítani azt az írásmódot, amely kitárulkozó, giccses, szenvelgő, s egy élethazugságot rejt magában. 

Závada Pált kérdezték még a Trialógusok résztvevői legújabb művéről, az Idegen testünk címűről is, melyben a történelmi vonatkozások korábbi szövegeihez képest hangsúlyosabban előtérbe kerültek, s érdekessége, hogy egy éjszakából előre-, illetve visszatekintve bontakozik ki az elbeszélt történet.


Legolvasottabb

1
Tatabányát vert a tartalékos a Füred!
2
Felolvasóest és rablótörténet is várja a Mesefesztivál látogatóit
3
Rátolatott egy busz egy családra Tihanyban – ketten súlyosan megsérültek
4
Csúsznak az utak: újabb baleset történt a 82-es úton!
5
Staféta Veszeli Lajossal
110. évforduló
Tóth B. Zsuzsa
Bányásznap Ajkán: méltón ünnepeltek
Időjárás / 3 órája
Kedden is folytatódik a változékony idő
Jó hír viszont, hogy eső csak itt-ott, elvétve várható.
Gyász
Mély fájdalommal tudatjuk, hogy *GÁSPÁR ANTALNÉ* *szül. Fenyő Ilona* 75 éves korában elhunyt. Temetése 2017. szeptember 28-án 14 órakor lesz a balatonalmádi pinkóczi temetőben. Gyászoló család
/"Búcsúztam volna tőletek, de erőm nem engedett, Így búcsú nélkül szívetekben tovább élhetek..."/ Mély fájdalommal tudatjuk mindazokkal, akik ismerték és szerették, hogy *GÓCZÁN FERENC * 82 éves korában csendesen megpihent. Temetése 2017. szeptember 28-án, csütörtökön 14 órakor kezdődő gyászmise után lesz a balatonedericsi temetőben. Gyászoló család
égből pottyant panel / 6 órája
Autóra zuhant egy repülőgépdarab Japánban
Salakarany / 8 órája
A végbelében akart aranyrudakat kicsempészni egy utas Srí Lankáról
jó kilátások / 8 órája
Ősszel is figyeljen autójára!
lerántjuk a leplet / 8 órája
Ne dőljön be ezeknek a konyhai tévhiteknek!
vb-selejtező / 9 órája
Összeállt Storck végső kerete
beszélő rajzocskák / 9 órája
Fejtse meg az irka-firkák titkát!