Hírek

2008.11.22. 03:29

Ugyan ki figyel oda?

<b>Veszprém</b> - <em>Závada Pál</em> Kossuth-díjas író volt a vendége <em>Szilágyi Zsófia</em> egyetemi docensnek és <em>Bozsik Péter</em> írónak szerdán a várban, a Pannon Egyetem magyar irodalomtudományi tanszéke és a Szépírók Társasága által szervezett Trialógusokon.

Munkatársunktól

Závada elsőként indulásáról mesélt, arról, hogy pályáját a 80-as években szociográfusként kezdte, dokumentumokat gyűjtött és beszélgetéseket készített, de már eb- ben az időben is sokkal jobban érdekelte őt a könyvesítés folyamata, azaz a szövegek feldolgozása, egységgé rendezése, mint maga a téma, az egyszerű tényirodalom. 

Első kísérletezésének eredménye Kulákprés című könyve lett. A későbbiekben a Holmi szerkesztőjeként tovább erősödött a kapcsolata a szövegekkel, s mivel a szociográfiák iránti érdeklődés is zuhanórepülésbe kezdett akkoriban, belehátrált az irodalomba, vagyis ekkor fogott hozzá első novelláinak megírásához. 

Závada úgy gondolta, muszáj megtanulnia tökéletes mondatokat alkotni, így 6-7 évig dolgozott szövegein. A szerző természetesen beszélt első nagy sikeréről, a Jadviga párnája című regényéről is, arról, hogyan talált rá a naplóformára, és miként lelte meg az egyes szereplők hangjait. 

Elmondta, mennyire nehéz volt a női szerepbe belehelyezkedve írni, s kialakítani azt az írásmódot, amely kitárulkozó, giccses, szenvelgő, s egy élethazugságot rejt magában. 

Závada Pált kérdezték még a Trialógusok résztvevői legújabb művéről, az Idegen testünk címűről is, melyben a történelmi vonatkozások korábbi szövegeihez képest hangsúlyosabban előtérbe kerültek, s érdekessége, hogy egy éjszakából előre-, illetve visszatekintve bontakozik ki az elbeszélt történet.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a veol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!