Hírek

2017.02.20. 19:10

Versenyben a Balaton legjobb borai

Balatonfüred - A Balatoni Szövetség kezdeményezésére Balatonfüreden gyűltek össze a Balaton borrégió hegyközségi tanácsainak vezetői, a Balaton körüli hat borvidék vezetői, hogy a régiós borversenyről egyeztessenek.

Sági Ági

Ezen a versenyen a régió legjobb borait keresik, melyek további marketingjét is segítik majd.

A Balatoni Szövetség idén 15. alkalommal tart majd régiós borversenyt. Az első ilyen megmérettetést 1996- ban rendezték, és 2008-ig minden évben megtartották. Aztán hosszú szünet következett, majd 2015-ben indították újra. Ezen a versenyen nem a fajtákat hasonlítják össze, hanem kategóriákban indulhatnak el a borok. Keresik majd a Balaton legjobb fehérborát, vörösborát, rozéját, szénsavas és desszertborát. A 15. régiós borverseny a megváltozott piaci igényekhez alkalmazkodik, ezért vezették be az egyre népszerűbb szénsavas borok kategóriáját is.

- Ennek a versenynek nem azzal lesz vége, hogy kihirdetjük a győztest, hanem megpróbáljuk majd ezeket a borokat tovább reklámozni. Ennek a versenynek előszűrője is van: ide azok a borok nevezhetnek, amelyek a helyi vagy térségi borversenyen arany vagy ezüst minősítést értek el - mondta el Fabacsovicsné Kovács Krisztina, a Balatoni Szövetség titkára.

Fabacsovicsné Kovács Krisztina, a Balatoni Szövetség titkára. Megpróbálják majd ezeket a borokat tovább reklámozni
Fotó: Sági Ági

Pont az előszűrők miatt tartották most az egyeztetést, hiszen ezt a borversenyt a helyi és térségi versenyek után kell megtartani. A minősítésben szakmai partnerséget vállalt a Pannon Egyetem kertészeti tanszéke Kocsis László rektorhelyettes vezetésével.

A borokat a tervek szerint valamikor május végén bírálják majd, az eredményhirdetést külön, ünnepélyes keretek között tartják. - Szeretnénk, ha az eredményhirdetésre minél több termelő eljönne, mert ott párbeszédre is alkalmat teremtünk számukra, és ebben a nagy borrégióban ritka a találkozási lehetőség. Megkóstolhatják majd egymás borait, és szakmai véleménycserék is történhetnek. Sokat tanulhatnak egymástól például a marketingtevékenységről is, az északi és a déli parton ezt teljesen másképp csinálják.

A Balatoni Szövetség már a zsűri kiválasztásával próbál olyan bírálócsoportot létrehozni, amely a médiamegjelenést önmagában biztosítja. A szakma képviselőin túl bírálnak majd borászati portálok újságírói, és olyan ismert személyiségek is, akik értenek a borhoz. A szövetség reprezentációs célokra a versenyen győztes borokat használja majd, és tart az egyeztetés arról is, hogy milyen módon jelöljék a palackokon az elért eredményeket.

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a veol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!