Hírek

2012.12.16. 15:32

Új korszak a Káli-medencében

Köveskál - Mindszentkálla, Szentbékkálla, Köveskál, Balatonhenye és Monoszló vezetői, lakói a tervezőkkel, kivitelezőkkel az érintett hatóságok és más szervezetek képviselőivel közösen avatták fel a Káli-medence öt községét ellátó szennyvíztisztító rendszert pénteken.

Győrffy Árpád

A beruházás befejezését köszöntötte a szervezésbe közvetlenül is bekapcsolódó Lasztovicza Jenő, a megyei közgyűlés elnöke, a térség országgyűlési képviselője és dr. Kontrát Károly, a Belügyminisztérium parlamenti államtitkára. A 2008-ban jóváhagyott projekt előkészítéséről, lebonyolításáról Sebestyén Zoltán köveskáli és Sárvári Attila szentbékkállai polgármester beszélt. Köszönetet mondtak a lakosságnak az összefogásért, kitartásért, a munkában közreműködőnek, külön is kiemelve a projektmenedzser Kállai Éva és Nagy Anikó körjegyző kiemelkedő munkáját.

A beruházásnak nemcsak az elindulása, a lebonyolítása sem volt zökkenőmentes. A munkát többször lassította, egy-egy időre meg is állította a kivitelezőkkel zajlott vita. Az önkormányzatok nem tartották megfelelőnek a projektet bonyolító Beszt Kft. munkáját sem, ezért közben új projektmenedzsert bíztak meg. Késleltette a befejezést az ábrahámhegyi önkormányzat beavatkozása és egyes hivatalok, hatóságok nem mindig elvárható gyorsaságú működése is.

Kontrát Károly (balról), Sebestyén Zoltán köveskáli és Sárvári Attila szentbékkállai polgármester Latovicza Jenővel átvágják az átadás jelképeként nemzetiszínű szalagot (Fotó: Győrffy Árpád)

Az öt falura kiterjedő hálózat és a közös szennyvíztisztító összköltsége nettó 784 millió forint volt, amihez 640 millió forint uniós támogatást kaptak. Mintegy 150 millió forintot a helyieknek kellett összeadni. Köveskálon 5,9 km vezeték és 270 bekötés, Balatonhenyén 2,6 km vezeték és 140 bekötés, Monoszlón 2,8 km vezeték és 110 bekötés, Mindszentkállán 3,4 km vezeték és 201 bekötés, Szentbékkállán 2,8 km vezeték és 161 bekötés készült el. Köveskál külterületén a Burnót patak mellett épült meg szennyvíztisztító telep, a felszín alatt elhelyezkedő műtárgyakkal és a felszínen épületben elhelyezett technológiai gépészettel. A telep technológiája automatizált, számítógépes vezérlésű. A kiépített légszűrőknek köszönhetően szagmentes üzemet tud biztosítani.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a veol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!