Hírek

2013.10.24. 18:26

Új műfüves focipályát avattak Tihanyban

Tihany - A község iskolája mellett csütörtökön felavatott műfüves pálya is segíthet abban, hogy újabb NB I-es focicsapata legyen a megyének - jelentette ki a pálya átadásán Csík Ferenc.

Győrffy Árpád

A pálya felavatására összegyűlt gyermek és felnőtt focisták előtt a Megyei Labdarúgó Szövetség igazgatója elmondta, hogy a Magyar Labdarúgó Szövetség (MLSZ) a hónap közepén már hatodik alkalommal indított olyan pályázatot, amin a tihanyihoz hasonló, illetve annál nagyobb pályák kialakításához is lehet pénzt nyerni. Eddig három település jelentkezett a megyéből. Abban bízik, hogy még többen is lesznek.

Tósoki Imre polgármester úgy vélte, hogy kétszeresen is örömteli esemény az új pálya feladatása. Egyik oldalról azért, mert a település ismét gazdagodott valami hasznos dologgal. Ugyanakkor nagyon fontos az is, hogy ezzel véget ért az aszfaltos, betonos korszaknak. Hogy ne csak szavaival éreztesse a különbséget, arra kérte a résztvevőket, menjenek be a pálya műfüvére, így maguk is megtapasztalják, mennyire más ezen járni, sportolni, mint a szomszédban lévő aszfaltos pályán. Talán ennek is köszönhetően a mai fiataloknak nem lesznek majd nagyon korán térdízületei gondjai, mint az ő korosztályának.

Az új pálya felavatása előtt Kontrát Károly és Korzenszky Richárd, az apátság vezetője a büntető rúgást gyakorolta (Fotó: Győrffy Árpád)

Persze, mint mondta, nem csak ezért kellett az új pálya, hanem ahhoz a szisztematikus utánpótlás-neveléshez, ami több évvel ezelőtt elindult az ovifocival, a labdarúgó klub keretében belül működő utánpótlás csapatokkal. Mintegy harminc igazolt játékosa van a nagy csapatnak, és sokan vannak a községben olyanok is a 30-as, 40-es korosztályból, akik alternatív sportolásként a labdarúgást választották.

Szerinte az önkormányzatnak fontos feladata, hogy ilyen modern létesítményeket hozzanak létre, amikkel meghozzák a kedvet a sportolásra, és a gyerekeket kirángatják a számítógép mellől.

Nagyon fontos, hogy legyen hely, legyen tér ahhoz, hogy a gyerekek tudjanak focizni, hangsúlyozta dr. Kontrát Károly, a Belügyminisztérium parlamenti államtitkára. Neki gyermekkorában az volt a legjobb szórakozás a szülőfalujában, hogy tavasztól őszig minden nap focizhatott a barátaival a réten. Ez a létesítmény is járuljon hozzá, hogy a tihanyiak jól érezzék magukat, és egyszer újra majd világbajnoki döntőbe is feljusson a válogatottunk.

Tósoki Imre köszönetet mondott a Magyar Labdarugó Szövetségnek, hogy a mintegy 30 millió forintba kerülő pálya költségének a 70 százalékát a társasági adóból befolyt keretből biztosították. A mintegy kilencmilliós önrészhez ötmilliót az önkormányzat, négymillió forint támogatást pedig a Tihanyi Erdőbirtokossági Társulás adott. A társulás elnöke, Hamar László személyesen is kivette a részét az avatásból a helyi és füredi gyerek illetve felnőtt csapatok meccseinek levezetésével.

Az ünnepség három korosztály mérkőzéseivel zárult.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a veol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!