Hírek

2014.02.04. 11:23

Új szerepet kap a szénosztályozó

Ajka - Az egykori szénosztályozó újrahasznosítására több javaslat is érkezett a hétfői megbeszélésen.

Tóth B. Zsuzsa

Az egykori ajkai szénosztályozó nyújtotta hasznosítási lehetőségek megmozgatják a helyiek fantáziáját (Fotó: Tóth B. Zsuzsa)

Schwartz Béla polgármester egy hónapja arra kérte a városlakókat, hogy adjanak ötleteket, miként lehetne hasznosítani a különleges, helyi védelemre javasolt épületet, egyben megmenteni a látványos ipartörténeti emléket. Az eddig összegyűlt ötleteket hétfőn áttekintette egy ad hoc szervezőbizottság, a megvalósításra esélyeseket Hornyák Attila főépítész összedolgozta egy szakmai vitaanyaggá. Azt a polgármester aláírásával elküldték a város ifjúsági, sport, kulturális és más civil szerveződésének véleményezésre.

Az anyagban leírtak szerint a jelenlegi több funkciónak is teret adhat, előtérben tarva az eredeti célt, azaz, hogy miközben jellegzetes karaktere megmarad, a fiatalok hasznos időtöltését, szórakozását szolgálja az épület. A legújabb tervek szerint a meglévő épület földszintjére kerülhet a rendezvényszervezők, kiszolgáló személyzet iroda egysége, kialakíthatnak ott konyhát, éttermet, konferenciatermet, rendezvény helyszínt.

Az épület bővítményeként megvalósítanának egy szabványos méretű, fedett  jégkorong pályát, amely egyéb eseményeknek szintén helyet adhat. A további szinteken kialkíthatnak játszóházat, diszkót, bowling, squash pályát, edzőtermeket. A kultúra ugyancsak teret kapna, különféle klubszobákat alakíthatnak ki, a legfeleső emeleten pedig megmaradna múzeumként az eredeti csillejavító műhely. Az egykori csillefogadó nyúlványokban különleges, panorámás lakásokat is kialakíthatnának. Az ötszintes, több, mint hétezer négyzetméter alapterületű komplexum funkcióinak megfelelően több bejárattal is rendelkezhet majd.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a veol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!