Hírek

2013.07.16. 10:21

Újabb alkotások az almádi szoborparkban

Újabb alkotásokkal népesült be a Szent Erzsébet-ligetben kialakított szoborpark, a napokban Szatmári Juhos László két bronz szobrát, valamint egy herendi alkotást is felhelyeztek a posztamensekre.

Halmos György

Veszeli Lajos festőművész, ötletgazda, a Kézfogás Európai Szoborpark kurátora érdeklődésünkre elmondta, hogy az átadást augusztus 19-én tartják, addigra számításai szerint akár már 35-40 kortárs művészeti alkotás is látható lesz a helyszínen.

- Nem lesz minden talapzaton szobor, de azokkal az önkéntesekkel, akik segítenek nekem azon vagyunk, hogy ne maradjon üres hely – fogalmazott. Az egyik legnehezebb szervezési feladatot egyébként a külföldről felajánlott alkotások elszállítása jelentette.

Mivel magyar-olasz kulturális évad van, ennek alkalmából az egykor az almádi általános iskolába tanuló, régóta Olaszországban alkotó Berzsenyi Balázs carrarai márványból készült szobrai is láthatóak lesznek majd a parkban. A finn szobrászszövetség elnöke pedig személyesen teszi fel alkotását a helyszínen az átadás előtti napokban.

Fotó: Stiger Ádám

Veszei Lajos hangsúlyozta, a szobrász társadalom tagjainak segítőkészsége elismerésre méltó. A kurátor beszélt arról is, hogy voltak olyan szobrászok, akik arról számoltak be: műveik felállítása közben a ligetben járó nézelődők kérdezgették az alkotásról, az alkotás folyamatáról őket, az érdeklődés, ez az interaktivitás pedig rendkívül jól esett a művészek számára.

Az alkotások igen sokféle anyagból és technikával készültek, van márványból, kőből, de látható acélból, vagy bronzból készült szobor is. - Meg kell említenem a városgondokságot, annak munkatársait, akik szintén sokat tettek és segítettek az ügy érdekében - mondta az ötletgazda.

- Nagyon sok nehézséggel kellett megküzdeni, de büszkeségre ad okot, hogy a finn nagykövet úgy nyilatkozott korábban, hogy ha megvalósul a szoborpark, akkor Balatonalmádi felkerül Európai kulturális térképére – idézte Veszeli Lajos.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a veol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!