Hírek

2015.07.17. 15:53

Újabb hőhullám: rekord dőlhet a forróságban

Harmadfokú hőségriasztást rendelt el az országos tiszti főorvos péntektől hétfő délutánig.

Marton Attila

Reisz András, az Országos Meteorológiai Szolgálat meteorológusa a hétvége időjárásáról elmondta, a hőmérséklet mindkét nap 35 Celsius fok közelében alakul, és éjszakánként sem csökken húsz fok alá. Hozzátette, a hőségperiódus a jövő hétvégéig kitarthat, és bár megszakítja majd egy vasárnap érkező hidegfront, tartós felfrissülést és jelentős csapadékot várhatóan nem hoz magával, a szél azonban átmenetileg megélénkülhet. A mostani forróságot egy szubtrópusi eredetű légtömeg idézi elő, amely a Földközi-tenger nedvességét is magával hozza, emiatt érezhetjük fülledtebbnek a levegőt, magyarázta a szakember, aki arról is beszélt, meddig maradhat a kánikula.

A hét első napjain egy-két fokkal alacsonyabb napi maximumértékeket mérhetünk, mint hétvégén, de a csúcshőmérséklet továbbra is meghaladja a harminc fokot, jövő hét közepétől pedig tovább melegszik a hőmérséklet. Az előrejelzés szerint leghamarabb jövő hét végén érkezhet egy markánsabb hidegfront mondja a meteorológus. Az országos tiszti főorvos az időjárási előrejelzés alapján hétfőn dönt majd a hőségriadó esetleges meghosszabbításáról.

A megyeszékhely frekventáltabb útjait és járdáit is locsolóautók öntözték pénteken, mondta Károlyi Zoltán, a Veszprémi Közüzemi Szolgáltató Zrt. városüzemeltetési igazgatója. Hozzátette, a locsolóautók hétvégén is járják majd az utakat. A hőségre való tekintettel valamennyi ivókút működik a városban, amelyekre a cég szakemberei kiemelt figyelmet fordítanak. A mostani hőség idején a kertészek is többször öntözik a növényeket és a virágokat Veszprémben.

A hét közepén már az idei harmadik hőhullám kezdődött, közölte érdeklődésünkre Kovács Győző veszprémi meteorológus. Hétvégén a napi rekord, sőt, a havi hőmérsékleti csúcs is megdőlhet majd. Az eddigi legmagasabb hőmérsékleti értéket ebben a hónapban 2007. július 20-án mérték, akkor a repülőtéren 38,2 fokig emelkedett a hőmérő higanyszála, mondta a szakember. Hozzátette, a júniusi középhőmérséklet 1,2 Celsius-fokkal volt magasabb a legutóbbi harminc évben mért átlagnál, júniusban ennek ellenére sem dőlt meg idén hőmérsékleti rekord. A július eddig 1,5 fokkal melegebb a harmincéves átlagnál. Július elején, az idei második hőhullámban – az első június 12–14-e között volt – a napi melegrekord is megdőlt, ugyanis július hetedikén a levegő hőmérséklete a repülőtéren 34,9, a város belső területein 36,8 Celsius-fok volt, hívta fel a figyelmet a meteorológus.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a veol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!