Hírek

2009.07.16. 07:03

Újabb járványhullám?

Veszprém - Az utóbbi napokban történt újinfluenzás megbetegedések egyértelművé tették: a vírus országon belül is terjed. Jelenleg közel 30 regisztrált beteg van az országban, a megyében élő nincs köztük. Nyár végére kész a védőoltás.

Martinovics Tibor

- Az történik, amire számítottunk. Emberről emberre terjed a vírus, hiszen a regisztrált betegek közül többen nem hagyták el az országot, és egyre jobban alkalmazkodik a meleg időhöz is. 

Még nem beszélhetünk járványos terjedésről, de könnyen lehet, hogy őszre egy új, nagy influenzajárvány alakul ki Magyarországon - válaszolta kérdésünkre a regionális tiszti főorvos. 

Dr. Bujdosó László
hangsúlyozta: a járvány ellen egyetlen hatékony védekezési mód van: a megelőzés, azaz a védőoltás, márpedig a megfelelő vakcina előállításával jó ütemben haladnak. 

A kísérleti oltóanyagok elkészültek, ezeket még vizsgálni kell, de nyár végére elkészül a nagy mennyiségben, akár heti ötszázezer dózisban gyártható védőoltás - tette hozzá a tiszti főorvos. 

- Rendkívül fontos a megelőzés, a megfelelő vakcina előállítása. Védőoltásban a világ elitjéhez tartozunk, így nincs mitől tartani - vélekedett Bujdosó László, aki hozzátette: a magyar betegeknél az új influenza eddig kivétel nélkül enyhe tünetekkel járt, egész Európára is ez volt a jellemző, de mindez nem zárja ki annak lehetőségét, hogy ősszel súlyosabb tüneteket produkál a vírus, annál is inkább, mert eddig valamennyi nagy pandémiánál megfigyelhető volt, hogy az első hullám mindig enyhe lefolyású volt.

(Fotó: Kőrösparti Beatrix)

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a veol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!